IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: България няма да се отлепи от дъното, ако не влезе в еврозоната

Най-голямата полза от приемането ни ще е за международния имидж на страната, смята бившият икономически министър

14:02 | 05.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономическите показатели на страната са добри, но България няма да се отлепи от дъното, ако не ни приемат в еврозоната. Това коментира в ефира на БНТ Николай Василев, бивш министър на икономиката.

Рейтинговата агенция Standar&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Агенцията е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - три пъти Б минус с положителна перспектива. Според Василев това е добър рейтинг. 

По думите му сме закъснели с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната, като според него причините са две – страната ни не е достатъчно активна в исканията си и не всички държави от клуба на богатите искат да ни приемат. „За мен въпросът е само политически“, посочи бившият министър.

По думите му България има остър, рязък ръст на заплатите през последните 3-4 години и той ще продължи, но който иска по-високи заплати трябва да знае, че някои цени малко ще се вдигнат. Според него обаче, ако Българя стане част от еврозоната, цените на някои други стоки ще паднат, например европейските автмобили.

„За мен има две големи ползи от приемането на еврото. По-малката е икономическата - повече инвестиции, търговия, туризъм. Втората, за която по-малко говорим, е по-важна - това е международният имидж на страната“, посочи той.

Банките ни ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка, ще има по-високи доходи, повече инвестиции, а и международният имидж и авторитет на страната ще се подобри, обясни Василев. По отношение на Банковия съюз бившият министър поясни, че в момента тече преглед на качеството на активите, което е „стъпка напред“. Той не споделя притесненията около стрестестовете и е категоричен, че банките в страната са стабилни. България не е изправена пред риск или криза, посочи още Николай Василев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
А националната ни валута е обезпечена със същата хартишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 10
Grosss
преди 4 години
Еврото е само една нуждаеща се от обезценка хартишка и нищо по-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Доста неща са извадени от контекста на казаното от Василев. Най важното е забележката която прави на Борисов свързана с отлагането за ДОГОДИНА /м. юли/ решаването на проблема с участието на ЕЦБ в управлението на банковият ни сектор. КАКВА Е ПРИЧИНАТА??? ТЯ ЩЕ СТАНЕ ЯСНА В КРАЯ НА ТОЗИ МЕСЕЦ КОГАТО ТИХО И БЕЗМЪЛВНО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ПРОВЕРКАТА НА ШЕСТЕ БЪЛГАРСКИ БАНКИ ОТ ЕЦБ !!!Сам по себе си този факт е израз на състоянието на БАНКОВАТА ни система , а изказването на Борисов се приема за хвърляне на пешкира върху тепиха. Всъшност кой е Борисов и какви са неговите отговорности за състоянието на банковата ни система??? Не е ли това в преругативите на БНБ и нейния управителен съвет ??Още по странното обаче е направеното от Василев заключение, че СЕГА Е МОМЕНТА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА , А НЕ ПО КЪСНО ЗАЩОТО РЪСТА НА ИНФЛАЩИЯТА У НАС СЕ УВЕЛИЧАВА С ТЕМПОВЕ СЛЕДВАЩИ СКОКА НА ЗАПЛАТИТЕ. ВАСИЛЕВ е прав защото сега и при този състав на ЕС , България можеше да се възползва от благоразположението на сегашното ръководство. Утре при нов състав на ЕС нещата няма да са толкова благосклонни за нас. Това е груба грешка на Борисов и НЕГОВИТЕ СЪВЕТНИЦИ, които ни обричат да остам на ВТОРА ПРЕДАВКА в ЕС.Що се отнася до КРЕДИТНИЯТ НИ РЕЙТИНГ , следващото по долно ниво до което можем да изпаднем Василев окачестви като *** !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
itest
преди 4 години
извинте, но къде го видяхте този имидж в държавата на лукавите простаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
itest
преди 4 години
г-н Василев, добре е че имате ясна представа за горното.това е БЕЗСПОРЕН факт и тежко и на тази държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Ъмчи да, трябва да се включим в далаверата правене на пари от въздуха!Иначе се конкурираме с целият свят на равни условия.Но ще ни пуснат едва, когато трябва да се плаща сметката на почтенната стара публика, да се мете ресторанта, да се изхвърля *** и да се затваря заведението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 8
melon
преди 4 години
Интересно как държави, които не са в Еврозоната имат изобщо икономика... Проблемите не са в ЕЗ, а в управлението. Еврозоната за населението означава високи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Sakamano
преди 4 години
Г-н Василев, стига сте ни подхвърляли захарчета. Да не стане като при приемането ни в ЕС. Големи надежди - големи разочарования. И сами успяхме да се отлепим от дъното и се движим напред с нормални темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
osoitza
преди 4 години
Те по имиджа "посрещат" но по условията забиснес "изпращат" . Така че ако е само с имидж няма да напреднем особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още