IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на световната икономика ще се забави до 2,6% през тази година

Световната банка очаква ръст от 3% в България през 2019 г. и 2,8% през 2020 и 2021 г.

14:07 | 05.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната банка понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през 2019 г., като се позова на забавянето на ръста на търговията до най-ниското й ниво след финансовата криза преди десет години и намаляването на глобалните инвестиции, предава Bloomberg.

Банката прогнозира, че световната икономика ще постигне ръст от 2,6% тази година спрямо прогнозираните 2,9% през януари и 3% през миналата година, става ясно от публикувания два пъти в годината доклад „Глобални икономически перспективи“. Догодина растежът ще се ускори до 2,7%, предвижда СБ.

„Наблюдава се спад на доверието на бизнеса, задълбочаващо се забавяне на световната търговия и вяли инвестиции в нововъзникващите и развиващите се икономики. Инерцията остава нестабилна“, каза пред репортери президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Световната банка понижи прогнозата си и за ръста на световната търговия с един процентен пункт до 2,6% тази година. Тя смята, че перспективите за растеж пред световната икономика може да се влошат още повече, ако търговските конфликти се задълбочат. Значително повишаване на митата ще доведе до „по-дълбоко забавяне“ на големите икономики и може да окаже въздействие върху всичко – от доверието на инвеститорите до стоковите пазари, казва Айхан Косе, директор на Prospects Group, част от СБ.

Банката понижи прогнозата си за растежа на еврозоната на 1,2% през 2019 г. и 1,4% през 2020 г., като посочи отслабващите износ и инвестиции като основни причини за забавянето на икономиката в региона.

„Икономическите условия в еврозоната се влошават бързо от средата на 2018 г., особено в сектора на промишленото производство“, посочва Световната банка.

Тя очаква икономическият растеж в България да отбележи лек спад до 3% през 2019 г. спрямо 3,1% миналата година, след което да се понижи до 2,8% през 2020 и 2021 г.

Банката остави непроменени прогнозите си за икономическия растеж на САЩ и Китай тази година. Очаква се ръстът на американската икономика да се забави до 2,5% през 2019 г., след което да намалее до 1,7% през 2020 г. и 1,6% през 2021 г. на фона на изчерпването на фискалните стимули.

Китайската икономика се очаква да нарасне с 6,2% тази година, след което ръстът да се забави до 6,1% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още