IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в закона за земеделските производители минаха на първо четене

На 250 евро се повишава минималният праг за подлежащите на възстановяване суми по схемите за плащане и проекти, изплатени от европейските фондове

13:08 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Те предвиждат повишаване на минималния праг за подлежащите на възстановяване суми по схемите за плащане и проекти, изплатени от европейските фондове, от 100 на 250 евро.

Изрично е посочено, че вземанията на Държавен фонд "Земеделие", които възникват въз основа на административен акт или административен договор, представляват публични държавни вземания и се събират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 

С промените се създава правно основание изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" да одобри методика за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ поради нарушения на нормативни или договорни задължения от страна на бенефициенти по мерките и подмерките от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

В мотивите на законопроекта се посочва, че промените се налагат с цел унифициране на вида взаимоотношения между фонда и лицата, които въпреки че получават различно по своя произход финансово подпомагане имат еднаква цел - подпомагане на земеделските производители.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още