IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова е предложена за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, Павлова няма да влезе като депутат в Европейския парламент

13:43 | 05.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Правителството реши да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи пресцентърът на кабинета. 

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.

Ротациите на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката. 

Кабинетът аргументира избора си с това, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в България, има и опит в управлението на проекти, както и в сътрудничеството с европейските институции.

Съгласно Временното споразумение ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите, допълват от МС.

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, Павлова няма да влезе като депутат в Европейския парламент, а от септември ще поеме поста в банката, който е с 3-годишен мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Лиляна Павлова и банкирането са две абсолютно несъвместими понятия. Стремглавата кариера от ОФИС МЕНИДЖЪР до поста който Лилито ще заеме се дължат не на талант , а на генетичната и обремененост с рода на члена на Болютбиро на БКП академик Павлов / представител на отряда Чавдар/ . Управляват ни трета баберка комунисти - кой охранител на Живков , кой пък племенник на неговота ПОЛИТБЮРО. ЯВНО КАДРОВИЯТ ПРОБЛЕМ В ДЪРЖАВАТА Е МНОГО СЕРИОЗЕН ЩОМ ЛИЛИТО ЩА СТАВА БАНКЕРКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 4 години
покрепям, тая е единствената която .... си тежи на мястото ! Но защо не сложиха цецка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 20
s3
преди 4 години
Г-жа Павлова е доказан експерт с дългогодишен финансов опит, отлична кандидатура е. Нека да я подкрепим, много работа може да свърши на този пост, както вече неведнъж ни е показвала как работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Хубаво раздаване на постове, на близки , свои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още