IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството с добра оценка на контрола в публичния сектор

При 23% от направените проверки на обществени поръчки от Агенцията за държавен финансов контрол има нарушения

14:43 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заради отчетените напредък и тенденции за развитие, консолидираната оценка за състоянието на финансовото управление и контрол на одита в публичния сектор за 2018 г. е добра. Това определение дадоха министрите след като разгледаха годишния доклад за 2018 година, съобщи правителственият пресцентър.

В него е направен анализ на данните за състоянието на финансовото управление и контрол на вътрешния одит в публичния сектор, като се отчита и работата на специализираното звено в Министерството на финансите, което координира работата на одитните институции.

Според Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, ръководителите на организации от публичния сектор, с изключение на Висшия съдебен съвет и Сметната палата, всяка година са задължени да представят на министъра на финансите информация за функционирането, адекватността, ефикасността и ефективността на системите за финансово управление и контрол.

В доклада са анализирани постъпилите данни от 313 организации от публичния сектор, 137 годишни доклади, както и резултатите от извършените от служители на ведомството на Владислав Горанов системни наблюдения в три организации от публичния сектор.

Приетият доклад ще бъде представен на Народното събрание и на Сметната палата, посочват от пресслужбата на правителството.

Министерският съвет прие годишния отчет за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В него се посочва, че през 2018 г. инспекторите на одитната институция са приключили 513 финансови инспекции по Закона за обществените поръчки и проверки по Закона за енергетиката.

В сравнение с 2017 г. има увеличение с 20% на направените проверки, отчитат във ведомството с директор Георги Начев. С най-голям дял, както и през 2017 г., са проверките, извършени в общини – 68%.

При последващ контрол по спазване на законодателството в областта на обществените поръчки финансовите инспектори са проверили 1204 обществени поръчки на стойност близо 1,4 млн. лева. Проверени са 2337 договора за възлагане на обществени поръчки, което е с 45 % повече спрямо предходната година. При 23% от случаите са констатирани нарушения, свързани с неспазване на принципите на ЗОП.

От АДФИ са съставили 981 акта за установяване на административни нарушения, от които 959 акта на физически лица и 22 на юридически лица.

Държавната агенция е дала 68 писмени указания на ръководителите на проверяваните организации за преустановяване на извършване на нарушения и/или отстраняване на вредните последици от тях. След направените констатации 135 доклада от финансови инспекции, при които има данни за извършено престъпление, са изпратени на органите на прокуратурата.

В АДФИ отчитат, че през 2018 г. са подадени 549 сигнала от държавни органи, физически и юридически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още