IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е някой да помисли за конкуренцията

Опасенията, че властта на технологичните гиганти става неконтролируема, растат

15:16 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските технологични гиганти сякаш са навлезли в безкрайна серия от проблеми, а отвсякъде всички ги гледат подозрително - потребителите, регулаторите, правителствата. И тази седмица лошите новини не ги подминаха. Този път източник, пожелал анонимност, съобщи, че американските власти обмислят да започнат разследвания на четири ключови играча - Facebook, Apple, Amazon и Google на Alphabet. Посочената причина беше, че са се превърнали в прекалено големи компании, които не се свенят да злоупотребяват с пазарното си влияние.

Ден по-късно се разбра, че се очаква лидерите на въпросните организации да свидетелстват в рамките на разследванията.

Всичко това се случва само няколко месеца след едно особено дръзко изказване, което разтърси технологичния свят. Сенатор Елизабет Уорън, която ще се кандидатира за президент на САЩ при следващите избори, заяви, че според нея е добра идея технологичните гиганти да бъдат разбити на по-малки компании. В случая тя визира Facebook и Amazon. В публикация в блога си в Medium Уорън беше категорична, че държавата трябва да се намеси, за да осигури по-справедлива пазарна конкуренция и технологично развитие.

Месеци по-късно думите ѝ сякаш все по-ясно отекват в ушите на властите в Съединените щати. И изглежда те са готови да преосмислят ролята на досега силно обичаните Facebook, Google, Amazon и Apple - лицето на технологичната индустрия на страната.

И може би има защо. Макар и все още плахо, САЩ започват да следват стъпките на Европейската комисия, която през последните години започна да разобличава недобрите практики на американските технологични концерни. Разбира се, Вашингтон няма да е толкова безпощаден към собствените си деца, но все по-осезаемо разбира, че мощта им не може да расте вечно.

Amazon не може да се похвали с най-добрите отношения с правителството. Главният изпълнителен директор на компанията Джеф Безос често е обект на критики от страна на държавния глава Доналд Тръмп. Основната причина за това е силно критичният му вестник Washington Post, който често има какво да каже по адрес на президента. В редица туитове Тръмп показа, че не харесва връзката на Amazon с Американските пощенски служби и твърди, че компанията се възползва от пощите.

Същевременно мощта на Amazon не може да бъде отречена. Тя притежава най-големия онлайн магазин за търговия на дребно в света. По петите я следва китайската Alibaba, но все още номер едно е компанията на Безос.

Историята познава не един и два случая, в които Amazon се е възползвала от влиянието си. Преди години тя се изправи пред обвинения, че е заговаряла с издателства за повишаване цените на електронните книги, защото Amazon всъщност оперира и на този пазар. Да не говорим за все по-смелите ѝ начинания в сферата на устройствата за дома - умните колонки, дигиталния асистент Alexa и изкуствения интелект, който стои зад него. Всичко това ѝ дава океан от информация за потребителите.

Чуха се и новини за злоупотреба с потребителски данни, неправомерни записи от Alexa и споделяне на чувствителна информация по грешка. Подобен сценарий видяхме и с Facebook, към която властите отправиха остри критики, след като стана ясно, че опазването на потребителските данни изобщо не е толкова сериозни, колкото се твърди. Казусът с Cambridge Analytica е само пример за тези проблеми.

Facebook обаче има цяла система от услуги, в които са впримчени милиарди потребители. Тук влизат основната ѝ платформа Facebook, но и чат приложението WhatsApp, както и приложението за споделяне на снимки и видеа Instagram.

Apple е добре известна с цялата си серия от услуги и устройства, които са харесвани от много хора по света. Потребителите на мобилната операционна система iOS често остават лоялни години наред, закачвайки се за още и още нови услуги и хардуер. Тук отново говорим за невероятни обеми от потребителска информация, включително за навиците и предпочитанията на хората. Кук веднага отрече Apple да е монополист и заяви, че не смята, че някой би трябвало да я определя като такава.

За десерт остана Google, която понесе куп глоби от Европейската комисия за злоупотреби с влияние, както с търсачката си, така и в областта на рекламата. А Google всъщност държи 70% от пазара на търсачки.

Колкото и да твърдят технологичните гиганти, че не са влиятелни, реалността е съвсем различна. А властите може би поемат юздите твърде късно, когато тези организации вече са завзели твърде големи пазарни дялове. Но някой в крайна сметка трябва да помисли за конкуренцията.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още