IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Класическата парична теория продължава да властва

И днес са в сила думите на Милтън Фридмън, че инфлацията е винаги и навсякъде паричен феномоен

08:27 | 19.06.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Модерната парична теория (МПТ)” е последната мода, която циркулира сред академичната общност. Това е посткейнсианска теория, която придоби влияние в средите, които се противопоставят на строгите бюджетни икономии. МПТ постановява, че фискалните дефицити нямат значение, докато държавите се финансират в собствена валута, а инфлацията е под контрол. Това е като манна небесна за защитниците на по-големите правителствени разходи.

Не е изненадващо, че МПТ надигна глава в Япония, където дългът е деноминиран в йени, инфлация почти няма, а делът на държавния дълг в БВП скочи до небесата. Защитниците на МПТ твърдят, че Япония е доказателство за тяхната теория, но всъщност истината е точно обратната, пишат във в. Wall Street Journal Джон Грийнууд, главен икономист на Invesco в Лондон, и Стив Ханке, професор по приложна икономика в Университета Джонс Хопкинс в САЩ.

Разнородни мощни сили предизвикаха две странни тенденции в японската икономика – драматичните промени в баланса между спестявания и инвестиции в публичния и частния сектор и провалът на паричната политика. МПТ не обяснява нито една от двете.

При избухването на глобалната финансова криза през 2008 г. японският бюджетен дефицит бе само 2% от БВП, докато комбинираният излишък в корпоративния сектор и при домакинствата възлизаше на 5,1%. В рамките на една година в Япония настъпи мащабно свиване на частните инвестиции и потреблението. През последното тримесечие на 2009 г. излишъкът в частния сектор достигна 12% от БВП. В същото време бюджетният дефицит скочи на 9,9%. Възникналият в резултат на това излишък при нетните спестявания предизвика отлив на капитали, който днес възлиза на 2,1% от БВП и финансира поток от японски чужди инвестиции.

Този модел на големи излишъци при частните спестявания, компенсирани отчасти от големи публични дефицити, продължава. Резултатът е огромно увеличение в размера и ролята на японския публичен сектор. Държавният дълг нарасна от 60% от БВП през 1990 г. до поразителните 235% днес. Но противно на МПТ, фискалната експанзия изобщо не успя да тласне икономиката.

За разлика от излишъците при спестяванията, широките парични агрегати в Япония нараснаха незабележимо. От спукването на балона от 1990-1991 г. М2 расте с незначителните 2,6% годишно. В допълнение, от 50-те години темпът на паричното обращение е отрицателен, намалявайки средно с близо 2% годишно. Това е една от най-удивителните и постоянни макроикономически връзки в исторически план – слабият растеж на широките пари заедно с намаляващото обращение на парите поддържаха нисък номиналния ръст на БВП.

Изправена пред свиващо се парично обращение, Япония трябва да увеличава широките пари М2 с минимум 5% годишно (двойно на сегашния тренд), да постигне целта си от 2% инфлация годишно и да достигне потенциален икономически растеж от 1%. На практика, неадекватният растеж на паричните агрегати М2 в продължение на близо три десетилетия, съчетан с намаляващия темп на паричното обращение, се проектират в среден икономически растеж от само 0,9% годишно. Това постави Япония в усмирителната риза на дефлацията, като цените спадаха с по 0,6% на година, измерени чрез дефлатора на БВП.

Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
"... Какво пречи хората да са равни като доходи ..."Ами на мен например ми пречи. Вложил съм доста време и усилия за стана добър в работата си, а ти ми казваш, че не може да печеля повече от някой, който 12 години е спал в училище, а сега си доспива на работното място. Ще имаш много здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 14
SS-23
преди 4 години
"Нужна е нова теория, "---Ше кацнате вие на моя ... От кога говоря, че докато има Лихва - все така ще е и по-зле ще става! А лихвата идва от желанието - "да пачелиш" за сметка на другия ... е няма как да стане това на голям отрязък от време ... няма как!А защо трябва да печелиш повече от другия? Защото да не сте равни? Какво пречи хората да са равни като доходи ... според нищо не пречи, това да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
"Защо ЕЦБ не вдигне лихвите и те да се оправят , нали дългът няма значение "---Защото няма кой да ги плаща тия лихви! Винаги ми е било смешно и чудно, когато почнат да плашат - "ше ти вдигнем лихвата"! Че като я вдигнеш - просто ще спра да плащам ... и се оправяй по-нататък - викай чси-та, колектори, молектори и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Класическата парична теория работеше добре, но тя беше създадена в един по-малко глобализиран свят с растящо население, докато днес светът е вече друг. Нужна е нова теория, тъй че господа теоретиците да си напънат мозъците, но нека да измислят нещо по-различно от монетарните стимули, които имат все по-малък ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
nikolait
преди 4 години
има закон за нарастващата цена - всеки може да си купи тв по 100 лв(с лампи и черно-бял), но си купува плазма от 500 лв(или аналогови тел и смартфони). Затова инфлацията е вътрешно-присъща на икономическите закони, стига да е умерена. Иначе всеки може да постигне дефлация, но тя има винаги отрицателни дългосрочни последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Статията съдържа много неточности, включително и грешни цитати. Фридман никога не е твърдял, че "че инфлацията е винаги и навсякъде ПАРИЧЕН феномeн", неговата идея, е, че "че инфлацията е винаги и навсякъде е МОНЕТАРЕН феномен". Двете имат тотално различно значение и на български и на английски. Категорично невярно е и твърдението, че САЩ са имали нисък дълг през 70-те от 40.1%. Дългът се е плащал със злато, а не с БВП и няма значение колко е БВП, а колко е наличното злато. Дълговете на САЩ тогава са били над 200% от наличното злато и страната е била пред БАНКРУТ. Отмяната на златния стандарт от Никсън е реално е обявяване на банкрут. Последния параграф съдържа 100% неверни твърдения според всяка друга парична теория с изключение на кенсианството т.е това е абсурдната идея, че някак си дефлацията била пречела на икономическото развитие. Ако това беше вярно в САЩ през целия 18 и 19 век има само дефлация или 200 години близо дефлация и бурно икономическо развитие и технологичен прогрес заедно с дефлацията. Това как го обясняват промитите кенсиански мозъци??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Проблемът е в разбирането за национална валута . В Япония можело , защото валутата е национална . Добре , ами защо и ЕЗ се реди там . Или става въпрос за връщане на националните валути в Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
"нали дългът няма значение . "Винаги има значение. Особено в момента, в който най-много ти се иска да няма.Другото е пропаганда на: яж и пий, те внуците ти ще платят с лихвите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Не мога да разбера тая шизофрения . Защо треперим за дефицитите на Франция и Италия за едни 0,5 % , като според новата теория няма проблем да стигнат и 300% колкото на Япония . Защо ЕЦБ не вдигне лихвите и те да се оправят , нали дългът няма значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Toranaga
преди 4 години
много добра статия !!! От нея ако се размисли човек може да разбере истинските причини за инфлация. Монетарните последици са второстепенни, и както в случая с Япония, колкото и да печата Коруда, толкова по- силен ще е отговорът на гражданите срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още