IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Бизнесът с килими у нас се нуждае от сериозна държавна подкрепа

Килимарството се нуждае от сериозна държавна подкрепа, посочи Нино Парпулов, съосновател на килимарница "Хемус"

21:15 | 05.06.19 г.
<p>
	Чипровски килими. Снимка: <em>Министерство на културата</em></p>

Чипровски килими. Снимка: Министерство на културата

Килимарството е процес от труд и неизчерпаема творческа фантазия, но у нас то се нуждае от сериозна държавна подкрепа, за да просъществува като бизнес. Това е мнението на Нино Парпулов, съосновател на килимарница "Хемус", изказано в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Произвеждаме чипровски, котленски, персийски, френски килими", каза той и посочи, че 2/3-ти от нещата са математика и знания, с помощта на които се постига желаният ефект и цветове. „Комерсиалните килими се произвеждат с много малко на брой цветове –  от четири до 12 цвята, и за да станат продаваеми килимите, ги перат химично. При нас има килими с над 60 цвята. Големите размери обаче няма как да се перат, защото на квадратен метър теглото е 3,5 кг., а вълната е хигроскопична и приема три пъти повече от теглото си", посочи експертът.

Нино Парпулов разкри и други тайни от килимарството. „Един килим от порядъка на 160 квадрата сух тежи около 750 кг. Максимумът, който сме произвели, е 180 квадрата. Такъв голям килим се изработва в рамките на пет-шест месеца при достатъчно ангажирани служители. Максималната ширина на моя стан е 8,10 метра и това позволява минимум осем жени да работят едновременно в една смяна. Сега не произвеждаме повече от 350 килима месечно. Материалите са български. Преде се в Велбъжд, Кюстендил."

По думите на съоснователя на килимарница „Хемус" цената се формира на база скоростта на тъкане.

„Клиентите ни са 100% чуждестранни – от Холандия, Англия, Германия, но се целим и към Франция. Най-скъпият ни килим е за лятната резиденция. По последна информация през това килим са преминали 5 млн. туристи", отбеляза още Нино Парпулов.

Още тайни за  килимарството може да научите от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още