IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freedom House: Свободата на медиите бележи спад в целия свят

Наблюдават се значителни спадове в равнището на медийната свобода, включително в Европа

21:35 | 05.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фундаменталните права за получаване и разпространяване на информация чрез независими медии са обект на атака, част от която идва от неочакван източник. Избраните лидери в много демокрации, които би трябвало да защитават медийната свобода, също правят опити да заглушат критичните гласове и да подпомогнат медии, които им предлагат благоприятно отразяване.

Това са само част от заключенията на американския мозъчен тръст Freedom House в годишния му доклад за свободата на медиите.

Тенденцията според организацията е свързана с глобалният упадък на демокрацията като цяло – ерозията на медийната свобода е както симптом, така и причина за проблемите на други демократични институции и принципи.

Наблюдават се значителни спадове в равнището на медийната свобода, включително в Европа, се казва в заключенията, цитирани от БТА.

Колкото до България, страната ни получава оценка 3 в четирибалната система на оценяване на организацията, при която страните с 0 се представят най-зле, а тези с 4 – най-добре.

В САЩ нападките на Доналд Тръмп срещу медиите „изострят растящата загуба на доверие в медиите", а това има отражение и в други страни, защото журналистите в цял свят вече „имат по-малко основания да смятат, че Вашингтон ще им се притече на помощ, ако правата им са потъпкани", отбелязва Freedom House.

„В някои от най-влиятелните демокрации в света популистки лидери са контролирали координирани опити за задушаване на медийната независимост", посочва  представителката на организацията Сара Репучи. По думите й тези лидери често се представят като „защитници на едно ощетено мнозинство".

„Тези заплахи за свободата на медиите сами по себе си са обезпокоителни, но последиците им за демокрацията са това, което ги прави наистина опасни", добавя тя.

.

В някои демократични страни „големи слоеве от населението вече не получават безпристрастни информации", смята отбелязва Freedom House.

Лидерите на Унгария Виктор Орбан и на Сърбия Александър Вучич са успели да заглушат критичната журналистика и да се уверят, че медиите са притежавани от благоразположени към тях хора, се казва в доклада, който критикува също Русия и Китай.

В Индия правителството на премиера Нарендра Моди също се е стремило да окаже натиск на независимите медии чрез подбор на телевизионни лицензи и е подкрепяло кампании за обезсърчаване на „антинационални изказвания".

Известен напредък в свободата на медиите е отбелязан в Етиопия, Малайзия, Еквадор и Гамбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
m a x
преди 4 години
Четири-степенната оценка, изобразена и на графиката, е въз основа на един единствен въпрос, с който дори не питат дали медиите са свободни в съответна държава, а питат дали има свободни медии, без да се уточнява колко, в каква степен влиятелни и пр. Още повече, в публикуваната методология на посочения адрес не съобщават и на какви хора е бил задаван въпроса, представителни проучвания ли са правени и т.н. Слаба и крайно неточна оценка, без място за сравнение с усъвършенстваната методология за формиране на Индекса за медийна свобода на организацията Репортери без граници, където България се класира на 111-о място от общо 180 държави и попада в групата на страните от Азия, Африка и Централна Америка -- rsf.org/en/ranking , rsf.org/en/detailed-methodology
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още