IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прат: Централните банки може да имат проблем с новия световен ред

Бившият главен икономист на ЕЦБ предупреди за опасността от липсата на доверие в институциите и постоянно разпространяващият се протекционизъм

22:46 | 05.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Наскоро пенсионираният бивш главен икономист на Европейската централна банка Петер Прат се притеснява за състоянието на света.

В първата си публична реч след напускането на поста миналия месец той предупреди за опасността от липсата на доверие в институциите и постоянно разпространяващият се протекционизъм, който би могъл да остави централните банкери неспособни да се справят с последствията, съобщава Bloomberg.

„Базовите институции са поставени под въпрос днес“, заяви Прат в изказване от Брюксел в Белгийската централна банка, където той бе част от Изпълнителния съвет, преди да поеме осемгодишния си мандат в ЕЦБ. Ако рамката на световната търговия се промени фундаментално в резултата на конфликта между САЩ и Китай, „последствията за световната икономика биха били много тежки“, заяви той.

Отслабващото доверие в международните институции е особено притеснително в сравнение с други скорошни предизвикателства, тъй като „е много трудно за паричните политики да се справят с това“, смята Прат. Понижаване на лихвените проценти може да не помогне, ако централните банкери трябва да отправят предупреждение за търговска война „може би утре сутрин“.

Прат определи излизането на Великобритания от Европейския съюз като друг източник на несигурност.

„Ще бъде ли системно? Никой не знае“, посочи той. „Понякога казваме, че никой не би искал да се простреля сам в крака, но понякога обществата могат да се окажат в порочен кръг и да унищожат благосъстояние за поколения наред“, допълни многозначно той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Доверието беше изтъргувано , като се разчиташе на късата памет и липсата на информираност , но старите методи не сработиха добре ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още