IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не корпорациите, а потребителите ще платят цената на търговската война

Най-сериозно засегнат ще бъде малкият потребител, посочва бившият икономист от Световната банка Вера Асенова

23:30 | 05.06.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рисковете от търговската война са налице и макар мнозина да смятат, че големите корпорации в САЩ и Китай ще платят крайната цена, истината е, че най-сериозно засегнат ще бъде малкият потребител, според бившият икономист от Световната банка и магистър-политолог от Централно европейския университет в Будапеща Вера Асенова, коментирайки темата за „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Цената на санкциите варира между 500-800 долара годишно на американско домакинство. Около 100 млрд. долара от годишния доход на домакинства отиват за покриване на разликата от търговския конфликт“, посочва Асенова.

Вторият по пазарен дял автомобилен производител в САЩ Ford се готви отдалеч за очакваната рецесия от целия конфликт, като обяви, че ще съкрати 7000 работни места, подчертава тя.

„Доналд Тръмп е бизнесмен, който е свикнал да води битки с краткосрочен резултат. Не можем да очакваме от него някакви макроикономически познания“, смята икономистът.

Това е начинът на водене на политика от американския президент, смята Вера Асенова. Проблемът е, че световната икономика не може да се ръководи, като компания, която цели да продаде възможно най-изгодно своя продукт.

„Единственото влияние, което би се отразило на Доналд Тръмп, е това от собствените му избиралите. Именно тяхната търпимост към конфликта ще даде най-голямо отражение“, допълва тя.

Още от разговора очаквайте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
само не мога да разбера като си против глобализма, що не си стоиш тук у нас, ами си поЗапада да миеш чинии...прибери се и забий пирон в ковчега на глобализма, тъъъп ! сега като пишеш от чужбина, некакси не си автентичен, но виж Аббата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis12
преди 4 години
ше платат дуддуци, потребителите ше имат вече работа, защото вносните стоки са скъпи и тряя си ги произвеждат дома, това е и в основата на Индустриалния Капитал, освен това по тоя начин Корпорациите ще се отслабят и нема се изживяват кат шеф диригенти, а Държавата тогава ше вземе връх над тях. т.е. над Глобализма те ше го изппампурят и готоо то тва и беше целта на занятието и ето успешно го праят, колко и да вият на умрело, защото и медиините помммиии са техни .... :))Aadieu Корпоратокрация и печалби х50, Здравей Консерва и благоденствие .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Еврика! :))))))))))))Че тя сметката винаги се плаща от потребителите :)))))))))Няма кой друг да я плати!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още