IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за по-ниски лихви окрилиха Wall Street

Dow прибави над 200 пункта, а акциите на Apple поскъпнаха с 1,6%

23:49 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на зелена територия, като инвеститорите стават все по-убедени, че Федералният резерв ще понижи лихвените проценти тази година в опит да помогне на икономиката, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 200 пункта (0,82%), достигайки ниво от 25 539,57 пункта.

На свой ред широкият измерител S&P 500 също нарасна с 0,82% до 2826,15 пункта.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite завърши сесията с повишение от 0,64% до ниво от 7575,48 пункта.

Dow приключи вторнишката сесия с ръст от над 500 пункта – второто му най-добро представяне за годината, след като гуверньорът на Фед Джером Пауъл намекна за свиване на лихвите.

Той заяви във вторник, че централната банка ще държи под око случващото се на икономическия фронт и ще направи каквото е необходимо, за да „поддържа растежа“. Въпреки това Пауъл отбеляза, че Фед не може да определи кога и как проблемите на глобалната търговия ще бъдат уредени.

Изглежда централната банка се движи в посока на намаляване на лихвите, посочва Тобиас Карлайзъл, основател на Acquirers Funds. Според него централните банкери са склонни да свият лихвените проценти със 75 базисни пункта до края на годината.

Акциите в технологичния сектор отбелязаха ръст от 1,4%, като увеличение получиха и тези в секторите на комуналните услуги и недвижимите имоти. Книжата на Apple прибавиха 1,6% към стойността си, след като главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че технологичният гигант не е обект на атаки от страна на Китай. Тези на Salesforce прибавят близо 5% благодарение на по-добрия от очакваното отчет на компанията.

Тревогите около състоянието на икономиката в световен мащаб продължават на фона на по-слабите икономически данни и продължаващото търговско напрежение.

„Лошите новини означават, че Фед може да запази евтините пари, както и че е склонен на понижаване на лихвите. Това искаха да чуят пазарите и това подкрепя възможностите“ за свиване на процентите, смята Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег на TD Ameritrade.

В същото време цената на петрола продължава да върви надолу. Американският сорт WTI губи 3,33% от стойността си до 51,70 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък поевтиняват с 2,26% до 60,57 долара за барел.

Златото запазва ръста си от половин процент от началото на сесията, задържайки се на цена от 1335,30 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа също продължава да расте до 2,124% и 2,639% съответно при 10-годишните и 30-годишните облигации.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, прибавя 0,27% до 97,34 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още