IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Facebook да представи криптовалутата си до края на месеца

Компанията отдавна загатва, че има апетит в тази област

09:20 | 06.06.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook вероятно ще обяви своята криптовалута по-късно този месец и ще позволи на служителите, работещи по проекта, да получават заплатата си в тази валута, сочи статия в The Information.

Преди около година компанията назначи бившия директор на PayPal Дейвид Маркус да започне да разглежда блокчейн възможностите. От този момент досега няколко медии писаха, че компанията работи по собствена дигитална валута, която потребителите ще могат да съхраняват, да търгуват с нея и да разменят за традиционна, отчасти чрез приложения на Facebook като Messenger и WhatsApp.

В статията се допълва, че Facebook планира и физически машини, подобни на банкомати, на които потребителите да могат да купят валутата, пише CNBC.

Изграждането на лесен начин над 2-та млрд. потребители на Facebook да плащат за неща и да разменят пари между различните държави може да помогне на компанията да диверсифицира бизнеса си отвъд рекламата, която днес генерира почти всичките ѝ приходи. Рекламният модел на Facebook се сблъска с критики от защитници на потребителските права, от политици и медии за начините, по които събира и използва детайлна информация за хората.

По време на конференцията за разработчици по-рано тази година главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг подчерта, че разплащанията са важна област за компанията. И все пак главният оперативен директор Шерил Сандбърг и главният финансов директор Дейвид Уенър са „скептични към инициативата“, допълва The Information.

Говорител на Facebook е отказал да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Явно не разбираш какво се опитвам да ти обясня. Заявяваш, че има начин да научиш биткойн адресите ми и да ме свържеш с конкретни транзакции. Аз ти отговарям: Не, не можеш! Между другото, ако искаш да говорим за "общото" а не за "частното", по-добре недей да пишеш в първо лице. После навлизаш в някакви хипотетични и много слабо вероятни сценарии, за да ми докажеш, че анонимност в интернет не съществува. Отговарям ти: Чисто теоретично може да си прав, но шансовете са минимални, почти нулеви, тъй че не го считам за реална опасност. Има различни степени на сигурност и аз съм избрал да прилагам такава, каквато е адекватна на рисковете. Все пак не ходиш из града с пушка заради вероятността да те нападне мечка. Е, хайде лека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
бъркането на частното с общото ти пречат . ти питаш как могат да разберат че правиш транзакции, аз ти казах Как могат и че е възможно... сега ми излизаш че нямало да се занимават с теб ... кажи ми как да изкарам довод, като отказваш да ме разбереш ? :) то същото, може да си сложиш ключалка за 5 лева и такава за 5000 и двете могат да се разбият, но втората е по трудна.ИП адреса ти може да бъде разбран от много места, не само от инвесторския панел. За другите неща също има трикове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
На ФБР им трябваха две години докато успеят да спрат Силк Роуд---демек в пъти по бързо от колкото им е трябвало за Пабло Ескобар :):) и на това викаш неефективност! :) за справка Тор мрежата е разработка на УС Арми, па ти си мисли че и там сме анонимни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
като ти сложа така наречения "зловреден софтуер" :):) и ще разбера всеки един от адресите ти... в интернет нямаш никаква анонимност, нали имаш ИП адрес :) та малцина са способни наистина да са анинимни в нетя.горе долу колкото си анонимен и у банката, уж има банкова тайна, но тия които трябва да знаят кво имаш, знаят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Кои са тези 10 човека и как ще разберат, че аз съм направил транзакциите, ако за всяка използвам нов и различен биткойн адрес? А и това че използвам биткойни не значи, че върша нещо незаконно, просто искам и в интернет да имам същата анонимност както при плащанията с кеш. На ФБР им трябваха две години докато успеят да спрат Силк Роуд и при това не можаха да проследят админите по транзакциите, ами ги хванаха по други начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 4 години
демек фейса са пуснали ваучери базирани на блокчейна и им викат криптовалута .... или не разбрах правилно ? :):) няма значение, важното е да звучи модерно за юзера... и ние сега ще правим подобно нещо за проследяване на доставките... не че нямаме работещ туул и сега, но той не звучи модерно и за това ще го сменяме :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Кой е казъл, че с биткойн няма да те трасират и да те разберат кой си.И 10-тина човека да се съгласят да свидетелстват срещу тебе (за биткойна не съм проверявал)и "крипто" "валута" - йок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Тази фейсбук валута няма да има най-ценните качества на биткойна - независимост и анонимност. Все пак, вероятно ще спомогне за популяризирането и на другите криптовалути, тъй че подкрепям създаването й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
"Въпроси на които трябва да се хвърли светлина в бъдеще! "Казвам ти веднага, това ще е основната тояга, която ще вкарва стадото в бъдещият Електронен Концлагер !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Ясно е, че в този дигитален свят на комуникациите, безналичните парични средства вече са част от неговия живот. Но дали това ще са същите фиатни пари, със същите финансови характеристики или просто ще се касае за разменно средство, различно от това на централните банки? Не се ли рискува да се подмени съдържанието, стоящо зад термина криптовалута? И какви са плюсовете и минусите от липсата на финансова институция зад такъв вид средство? Въпроси на които трябва да се хвърли светлина в бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още