IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Facebook да представи криптовалутата си до края на месеца

Компанията отдавна загатва, че има апетит в тази област

09:20 | 06.06.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook вероятно ще обяви своята криптовалута по-късно този месец и ще позволи на служителите, работещи по проекта, да получават заплатата си в тази валута, сочи статия в The Information.

Преди около година компанията назначи бившия директор на PayPal Дейвид Маркус да започне да разглежда блокчейн възможностите. От този момент досега няколко медии писаха, че компанията работи по собствена дигитална валута, която потребителите ще могат да съхраняват, да търгуват с нея и да разменят за традиционна, отчасти чрез приложения на Facebook като Messenger и WhatsApp.

В статията се допълва, че Facebook планира и физически машини, подобни на банкомати, на които потребителите да могат да купят валутата, пише CNBC.

Изграждането на лесен начин над 2-та млрд. потребители на Facebook да плащат за неща и да разменят пари между различните държави може да помогне на компанията да диверсифицира бизнеса си отвъд рекламата, която днес генерира почти всичките ѝ приходи. Рекламният модел на Facebook се сблъска с критики от защитници на потребителските права, от политици и медии за начините, по които събира и използва детайлна информация за хората.

По време на конференцията за разработчици по-рано тази година главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг подчерта, че разплащанията са важна област за компанията. И все пак главният оперативен директор Шерил Сандбърг и главният финансов директор Дейвид Уенър са „скептични към инициативата“, допълва The Information.

Говорител на Facebook е отказал да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още