IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв не може да поправи грешките на Белия дом и Конгреса

Централната банка на САЩ обаче очевидно се поддава на политическия и пазарен натиск

08:10 | 17.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Струва си да преосмислим туита на Доналд Тръмп от април, че акциите и икономическият растеж щяха да са по-високи, „ако Федералният резерв си беше свършил работата както трябва” в светлината на пазарните развития, след като президентът на САЩ спечели спора си с председателя на Фед Джером Пауъл, който преустанови опита за „количествено затягане” под натиска на президента и пазара. Сега, след като Фед „си свърши работата както трябва”, къде са резултатите, се пита на страниците на Wall Street Journal Джордж Мелоун, бивш заместник-редактор на вестника.

Резултатите не се появиха през неблагоприятния за Wall Street май, в който индексът S&P 500 се понижи с 6,5%. Пазарът спадна, въпреки че Фед задържа реалната краткосрочна лихва под 1%. Може ли да се твърди, че силата на Фед, въпреки уменията на централната банка да управлява цената на кредита, е силно надценена? И възможно ли е честото обвиняване на Фед от политиците да представлява удобно пренасочване на вниманието от собствените им грешки.

Някои остри критици на Фед, обезпокоени от спада на пазара, искат централната банка да снижи съвсем лихвите или дори да премине към отрицателни, осъществявайки исторически прецедент. Сегашната ставка (2,25% - бел. прев.) е вече доста под историческата средна стойност от около 3%. Въпреки това председателят Пауъл намекна за още понижения, изпращайки акциите нагоре, а доходността по облигациите – надолу.

Това се случва по време на най-големия икономически просперитет в САЩ от години, благодарение на данъчната реформа и дерегулациите на Тръмп. В такива времена ниските лихви представляват значителен риск за надуването на кредитен балон като този от периода 2001-2005 г.

В отговор на срива от 2008 г. Фед и администрацията на президента Барак Обама прибягна до „монетарни стимули”, които тогавашният председател на Федералния резерв Бен Бернанке нарече „количествени улеснения”. Фед закупи голямо количество държавни ценни книжа (ДЦК) и ипотечни облигации от банките, за да влее ликвидност в икономиката. След това централната банка използва своята мощ, за да задържи тези пари в резервите на банките, така че да не предизвикат инфлация.

По този начин САЩ потиснаха инфлацията, която можеше да се очаква след такова печатане на долари, но икономиката не получи много стимули. Вместо това тя се движеше тежко в продължение на осем години при слаб растеж, стагнация на заплатите и свиваща се работна сила.

Накратко, Фед не бе от голяма полза на фона на уронващите икономическото доверие политики на Обама, също като опита да се постави под контрол производството на електроенергия, оставяйки го в ръцете на строителите на ветрогенератори. Това, което Фед главно „постигна” със своите близки до нулата лихви, е, че лиши спестителите и пенсионните фондове от адекватна възвръщаемост (тласкайки ги към високорискови инвестиции) и че осигури на правителството почти безплатен кредит, което даде възможност на Конгреса с охота да надуе държавния дълг. 

Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan N.
преди 4 години
Живеем в доста интересни времена, спор няма! Че ще има катаклизми е сигурно, че ще са за сметка на средната класа също е ясно :) колелото си се върти и дали има цикличност през 9-10 или 12г. има значение предимно за богатите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
lozkhris
преди 4 години
Най-накрая една наистина, ама наистина смислена статия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още