IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler и Франция се обвиняват взаимно за провала на мегасделката

Париж „взема под внимание“ оттеглянето на офертата на Fiat Chrysler, компанията обвинява Париж за поставянето на нови изисквания

12:34 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер каза, че Франция "взема под внимание" оттеглянето на офертата на Fiat Chrysler за сливане с Renault, предаде AFP, цитирана от БТА. Той увери, че Париж е работил "конструктивно" по проекта.

"От представянето на офертата Франция, която е акционер с 15,1 процента в Рено, я прие с откритост и работи конструктивно с всички замесени страни", заяви министърът в комюнике. Той подчерта, че е било постигнато споразумение по 3 от 4-те условия, поставени от френска страна, преди да се стигне до оттеглянето на офертата.

Групата Fiat Chrysler оттегли предложението си за сливане с Renault тази нощ, след като френското правителство поиска отлагане на решението дали да има сделка. Италианско-американският автомобилостроител обясни, че оттегля офертата си, която представи на 26 май, тъй като сегашните политически условия във Франция не спомагат за добрия завършек на подобно сближаване.

"Франция определи четири условия, за да се постигне окончателно споразумение", напомни Брюно Льо Мер в комюникето. Условията са сливането да стане в рамките на съюза между Рено и японската Nissan, запазване на работните места и заводите във Франция, равнопоставеност в управлението между Renault и Fiat Chrysler  и участието на бъдещото обединение в съвместната инициативата с Германия за електрически батерии.

"Беше постигнато споразумение по три от тези условия. Оставаше да се получи изричната подкрепа на Nissan", подчерта Льо Мер. Той добави, че Париж е поискал съветът на директорите на Renault да получи допълнителна отсрочка от пет дни, за да се увери в подкрепата на всички въвлечени страни.

Министърът на публичните дейности и финанси на Франция Жералд Дарманен каза днес, че се надява вратата за възможното сливане между Fiat Chrysler и Renault да не е "затворена", предаде Ройтерс. Той добави, че би бил щастлив да преразгледа всяко ново предложение от Fiat. "Разговорите могат да се подновят по някое време в бъдеще", заяви днес Дарманен пред радио Franceinfo.

В същото време близък до Fiat Chrysler източник заяви днес, че преговорите са пропаднали заради "изненадваща и неразбираема позиция" на френското правителство, съобщи AFP.

"Вчера бяха налице всички условия, за да се достигне до положително гласуване", каза анонимният източник. Той изказа съжаление за "новите изисквания на френското правителство".

Акциите на Renault се сринаха със 7,7 на сто в ранната търговия на фондовата борса в Париж, но котировките на конкурентната PSA се повишиха с 1,6 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още