IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на европейска перспектива застрашава оцеляването на македонския кабинет

Заради това националисти и проруски сили може да увеличат влиянието си на Балканите, твърди македонският премиер Зоран Заев

22:04 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Северна Македония Зоран Заев (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Северна Македония Зоран Заев (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Неуспехът да се определи дата за присъединителни преговори с Европейския съюз това лято може да предизвика разпад на правителството на Северна Македония, тъй като някои държави членки възразяват срещу разширяването на блока, твърди премиерът на страната.

Това ще проправи пътя на националистите и проруските сили да увеличат влиянието си на Балканите, най-нестабилният регион на континента, заяви Зоран Заев в Брюксел, цитиран от Bloomberg.

Бившата югославска държава получи зелена светлина през февруари за присъединяване към НАТО, след като реши десетилетен спор за името си с Гърция. Европейската комисия заяви през миналата седмица, че страната е осъществила достатъчно реформи за започване на преговори. Окончателното решение е в ръцете на държавите членки, някои от които не желаят блокът да се разширява.

„Ако ЕС не направи нищо, правителството най-вероятно ще падне", заяви Заев. „Ако трябва да отидем на предсрочни избори, икономиката ще спре".

На срещата на правителствените ръководители на ЕС в Брюксел в сряда някои държави, включително Франция, Холандия и Дания, са възразили срещу отварянето на преговори за присъединяване на този етап, твърдят пред Bloomberg двама дипломати, запознати с въпроса.

Други страни, включително Испания и Естония, също са били скептични, като някои са фокусирали своите възражения срещу Албания, а други – срещу Северна Македония. 

Германия, която като цяло подкрепя „европейската перспектива“ за Западните Балкани, се е въздържала от изрична подкрепа за отваряне на присъединителните преговори през този месец в очакване на гласуване в парламента на страната по този въпрос.

Управляващата коалиция на Заев пое ръководството на страната през 2017 г., след като премиерът пое поста от Никола Груевски, бивш ръководител на националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ. Груевски междувременно избяга в Унгария, за да избегне затвор заради обвинения в злоупотреба с власт.

Русия, която се противопоставя на разширяването на НАТО на Балканите, обвини САЩ и ЕС, че са се намесили във вътрешните работи на Северна Македония, като са помогнали на Заев да постигне споразумението за името с Гърция.

„Разочарованието от липсата на членство в ЕС ще окуражи „гражданите, подкрепящи национализма и радикализма, а това не е добро - нито за страната, нито за региона“, каза още Заев.

Припомняме, че именно европейската интеграция на Западните Балкани бе един от акцентите на миналогодишното председателство на Съвета на ЕС от България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още