IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Каракачанов: Под 25% е шансът да няма сделка със САЩ за F-16

Военният министър е категоричен, че максималната сума за покупката на изтребителите е 2 млрд. лева.

16:20 | 06.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има шанс да няма сделка между САЩ и България за изтребителите, но той е не повече от 25%". Това коментира  министърът на отбраната Красимир Каракачанов евентуалната покупка на американските  F-16, цитиран от Агенция „Фокус“.

На въпрос как ще коментира разминаването между това, което американският конгрес е гласувал, и това, което българският парламент е дал като мандат за изтребителите, Каракачанов подчерта, че конгресът е гласувал разрешението, което той дава на американското правителство като таван.

„Това не е сумата, на която да бъде сключен договорът. Американският конгрес дава максималната сума, на която правителството може да сключи договор с България“, обясни той.

Министърът на отбраната даде пример със Словакия, за която конгресът е гласувал 2,8 млрд. долара, а словашкото и американското правителство подписаха договор за 1,8 млрд. долара.

Каракачанов посочи, че очаква оферта под началната, получена в края на мината година. „Смятам там да се срещнат двете страни“, заяви той.

По думите му максималната нормална сума, която България може да си позволи, е 2 млрд. лева. „Няма да режем нито от бройката, нито от способностите на самолета“, уточни той.

На въпрос дали има шанс да няма сделка между САЩ и България Каракачанов посочи, че такива шансове винаги има. „Ако двете страни не намерят приемлива среда, на която да се срещнат, има такъв шанс. Но го оценявам на не повече от 25%“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Много му се кара на Каракачана нов самолет Ф-16, то и на мен ми се кара S-class, ама карам старото Пежо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още