IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се свива през април

Износът отчита най-големият си спад от три години насам, отчасти заради по-слабото търсене на самолети след приземяването на Boeing 737 Max

16:33 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ се сви през април, като износът и вносът отчетоха спад, подчертавайки влиянието на митата на президента Доналд Тръмп върху вноса на китайски стоки и заплахите да се наложат мита върху целия внос от Мексико, съобщава Bloomberg.

Дефицитът при стоките и услугите се понижи до 50,8 млрд. долара, което е близо до очакванията на анализаторите. Месец по-рано дефицитът беше в размер на 51,9 млрд. долара. Дефицитът с Китай се увеличи до 29,4 млрд. долара, а този с Мексико се сви до 7,9 млрд. долара.

Износът отчита най-големия си спад от три години насам, отчасти заради по-слабото търсене на самолети след приземяването на Boeing 737 Max. Намаляването на дефицита обаче ще допринесе за икономическия растеж и това ще позволи на Тръмп да си припише заслугите за постижението, макар че резултатът е за сметка на американските компании, които са изгубили част от експортния си бизнес или плащат по-високи цени.

Доставките на стоки за Китай са се понижили до 8,5 млрд. долара през април спрямо 10,2 млрд. долара през предходния месец. На годишна база спадът е 20%. Вносът от азиатската страна е с 13,2% по-малък.

В същото време износът на стоки за Мексико почти не се е променил от началото на годината, докато вносът е нараснал с 6,1%, като подчертава различията в търговията на САЩ с Мексико и Китай, след като Тръмп наложи мита върху китайски стоки в средата на 2018 г.

Като цяло вносът в САЩ отбеляза най-голям си спад от януари насам, като се свиват експортът на химикали, полупроводници, автомобили и потребителски стоки.

Данните от четвъртък показват, че дефицитът при стоките се е свил до 71,7 млрд. долара, а излишъкът в услугите е нараснал до 20,9 млрд. долара.

Междувременно стана ясно, че броят на заявленията за обезщетение при безработица в САЩ се е запазил без промяна на ниво от 218 хил. през миналата седмица, което е малко над прогнозите на икономистите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още