IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Тръмп не иска скъпа надпревара във въоръжаването

Той призова американския президент да започне преговори за подновяването на договора Нов СТАРТ

20:53 | 06.06.19 г. 11
<p>
	Руският президент Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че американският му колега Доналд Тръмп му е казал, че не иска скъпа надпревара във въоръжаването. Путин призова американския лидер да предприеме „практически“ стъпки чрез провеждане на преговори, за да предотврати спирането на действието на ключов ядрен договор през 2021 г., предава Bloomberg.

„При последния ми разговор с президента Тръмп почувствах известен оптимизъм, защото Доналд ми каза, че той също е обезпокоен, разбира колко пари харчат САЩ и други страни за превъоръжаване и че тези пари може да бъдат предоставени за други цели“, разказа Путин за телефонния си разговор миналия месец с американския президент. „Напълно съм съгласен с него“, допълни руският президент.

В същото време Путин осъди САЩ заради оттеглянето им през февруари от договор от 1987 г., който забранява разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа, и предупреди за изтичането на договора Нов СТАРТ, който ограничава размера на американския и руския ядрен арсенал.

„Сто пъти казахме, че сме готови, но няма преговори“, каза Путин на среща с представители на международни медии в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. „През 2021 г. той ще изтече, няма да има никакви инструменти за контролиране на надпреварата във въоръжаването и това означава, че заплахата от ядрените оръжия постоянно ще е надвиснала над нас“, допълни руският президент.

Задаващата се безизходица връща Вашингтон и Москва към ерата от 50-те и 60-те години на миналия век, когато двете супер сили бързо увеличаваха стратегическите си възможности. Тя може да унищожи десетилетните усилия за контрол върху въоръженията, при които опонентите приеха ограничаване на ядрените си арсенали след кубинската ракетна криза през 1962 г., когато бяха на ръба на ядрен сблъсък.

Русия заяви, че е готова да води разговори за удължаване на договора Нов СТАРТ за още пет години, докато администрацията на Тръмп заявява, че се интересува само от по-широк договор, включващ Китай, който отхвърли предложението.

По отношение на Великобритания Путин изрази надежда, че новият британски премиер ще работи за подобряване на двустранните отношения, които се влошиха миналата година заради отравянето на бивш руски двоен агент в Англия, за което Лондон обвини Москва, съобщава Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей ще се оттегли това лято, след като не успя да убеди парламента да подкрепи сделката за излизането на Великобритания от ЕС. Русия отрича да е била замесена в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му през март 2018 г. в английския град Солсбъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Путин: Тръмп не иска скъпа надпревара във въоръжаването Ъмчи да, съмнителната супер-пупер-дупер недоделка Ф-35 струва като цяло около много пъти повече от Су-57 (заводска себестойност около 34,5 милиона долара).Първият е видим още като технология във Войната в Югославия и събарян със съветско ПВО -т 60-те, последният е невидим заради плазменият облак около себе си (на по-големите височини). И т.н., и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още