IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия продължава диалога със САЩ за покупката на руските комплекси С-400

Ние имаме стратегическо партньорство и със САЩ, и с Русия, коментира говорителят на външното министерство в Делхи

22:27 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Зенитно-ракетни комплекси С-400. Снимка: Ройтерс</em></p>

Зенитно-ракетни комплекси С-400. Снимка: Ройтерс

Индия продължава да обсъжда с Вашингтон сделката за закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, каза днес говорителят на външното министерство на страната Равиш Кумар, цитиран от БТА.

„Ние продължаваме да обсъждаме с американската администрация и с Конгреса на САЩ проблема CAATSA (американският закон „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“). Ние имаме стратегическо партньорство и със САЩ, и с Русия. Сътрудничеството между Индия и САЩ в областта на отбраната е важна част от стратегическото партньорство. Същото се отнася и за Русия", каза Кумар пред журналисти в Делхи. 

Той отбеляза, че договорът за доставка на комплексите С-400 от Русия е подписан и че вече са предприети редица стъпки към изпълнението му.

През април индийският министър на отбраната Нирмала Ситамаран съобщи пред медиите, че Индия подробно е разяснила на Вашингтон своята гледна точка относно закупуването на ракети С-400 от Москва и разчита, че Вашингтон няма да въвежда санкции срещу нея.

Именно подобна покупка на зенитно-ракетни комплекси С-400 стана основна причина за подновяването на напрежението между САЩ и тяхната страна съюзничка в НАТО Турция.

Вашингтон настоява Анкара да се откаже от покупката на руското въоръжение с довода, че така ще се компрометира сигурността на техниката на Алианса. От своя страна Турция настоява, че по този начин ще гарантира подобряването на своята собствена отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още