IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Проблемът на България е, че изнасяме труд, а не продукти

Електрониката и електротехниката се представят най-добре в износа, посочва главният директор на „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК Веселин Илиев

23:36 | 06.06.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мащабно проучване на Българската стопанска камара (БСК) показва, че България бележи добър напредък в износа на стоки и услуги през 2018 г., но все пак не се развива с темповете, както го правят някои конкуренти на страната ни. По повод самото изследване в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова гостува главният директор на „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК Веселин Илиев.

„Електрониката и електротехниката се представят най-добре в износа от България. 3,615 млн. долара е износът ни за 2018 г. Лошото е, че голяма част от фирмите ни работят за външни производители, а не до директни клиенти“, посочва Илиев.

Най-големите клиенти на България са страни като Германия, Франция, Италия, Тайланд, Виетнам и Индонезия, що се отнася до износа на електроника и електротехника, коментира още той.

„Основните пречки пред предприемачите за намиране на правилната ниша са различните регулации, отношението на чиновничеството и липсата на концепция за клиента“, смята Илиев.

Проблемът на страната ни е, че разчита на клиенти, които възлагат дадена задача на родния производител, след което те на свой ред изработват и продават завършен продукт, казва още експертът. Той дава пример с износа на катоден и аноден мед, където имаме отлични условия за изработка на кабели, но не се възползваме от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 1
xapoznai
преди 4 години
Идеята тук е, че няма добавена стойност. Просто вършим чуждата работа по-евтино. Да при китайците това свърши работа, но някак 6 милионна България с 3,5 млн работници и демографска катастрофа да прави опит да се развива с евтин труд като милиарден Китай някак ми се струва като история с предизвестен край...Аз лично мисля, че ситуацията съвсем не е лоша като основната спирачка до момента винаги е било именно ниската цена на труда. Това спъва иновациите, повишаването на производителността и потреблението. Държавата можеше отдавна да побутне нещата в правилна посока, но уви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 4 години
п.п. Труд , земя , капитал - факторите за производство . К.М. - демек , "експерте" не изнасяме "труд" онли !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 4 години
Много ми е интересно , тоз "Експерт" дал някога е създавал някакъв продукт и респективно дали го е продавал ? Не за друго , ами да ми стане ясно на кво се крепи "експертизата" му , щот лично на мен ми прилича на поредния книжен плъх изпълзял от топлото си местенце за да ръси мозък в давещият се в некомпетентност сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Аз каквото съм постигнал ми стига. За другите ме е грижа. Всъщност, не особено. Тъй че забравете, не ме слушайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Вие специално - едва ли... Докато клечите тука денонощно, ше изнасяте само мозъчни рефлукси с метанов аромат ... Хем онлайн, гиби... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
"Лошото е, че голяма част от фирмите ни работят за външни производители, а не до директни клиенти, посочва Илиев"А.. що?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
osoitza
преди 4 години
Властта развращава. Ако аз и ти започнем да разпределя милиони/милиарди не мисля че ще сме много по добри от сега съществуващите(да не кажа и по зле). За да има релана промяна първо трябват доста хора със стабилна ценостна система и нужните умствени умения. Така че дай да си гледаме нещата дето можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 4 години
статията е за миячи като теб ... дето заради некадърноста си са емигрирали в холандия, смучи им там суринамските шпекове и замълчи ***, дето даже я е срам да каже родното си място :):) въпреки че и аз ако бях *** щеше да се срамувам от рода си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
bstoyano
преди 4 години
Ужас! "Аноден и катоден мед!?!?!?!?!?!"Това от експерта или от "журналиста" идва? Само не ми стана ясно пчелите кой точно мед дават? А другия тип вероятно идва от търтеите :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Проблема на България е, че едни задкулисни ммръсници управляват като не допускат до политическата сцена други освен провалени, бездарни и зависими хора, престъпници и други подобни нищожестваа.А българското общество продължава да е твърде глупаво и ограничено за да го проумее и да изчисти страната си от подобни мафиотски туморни образувания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още