IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юни

07:45 | 07.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Борисов налага напук 1 лев партийна субсидия
В. Сега

Притиснат от бушуващия скандал около надплатените милиони левове на партиите, премиерът Бойко Борисов предложи за пореден път субсидиите им да бъдат орязани от 11 лв. за действителен глас на 1 лв. Той лансира неуспешно подобна инициатива преди две години, след като референдумът от 2016 г. показа, че огромен дял от българите настояват за такава стъпка. От коментарите на Борисов се разбра, че предлага повторно тази мярка под политически и обществен натиск, а не защото я смята за правилна. По негова заповед обаче управляващите се задействаха светкавично - Министерският съвет внесе предложението в парламента в четвъртък, а бюджетната комисия се събра и го одобри още същия ден.  От законопроекта става ясно, че през първите 6 месеца на 2019 г. държавното финансиране на правоимащите партии и коалиции ще се преизчисли на базата на действителните гласове, които са получили на последните парламентарни избори, и при фиксиран размер на субсидията от 11 лв. на глас. Същата формула ще се използва и за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г., но при размер от 1 лв. на глас.

Тежки административни процедури оскъпяват жилищата
В. Сега

И през 2019 г. се очаква покачване на цените на жилищата, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). След като през последните две години цените нарастваха с над 10%, сега се очаква повишението да бъде на нивата на инфлацията и да не надвишава 5%. Причините за ръста са основно две: поскъпването на терените и покачването на себестойността на строителството, посочват предприемачите. Повече от 50% от крайната цена на жилищата се формира от строителство, в което се включват и инвестициите в прилежаща инфраструктура, сочат изчисленията на експертите. Макар да е задължение на общината, за реализация на даден проект и получаване на Акт 16 е необходимо да бъдат изградени уличен водопровод, осветление, канали и т.н. Разходите за това се отразяват на крайния купувач. А общината дори не осигурява проект за изграждането им. "Това са безкрайни процедури за нещо, което в крайна сметка подаряваме на общината и за което плащат купувачите.

Ментетата изяждат хляба на 18 000 работници
В. Монитор

България губи 809 млн. лева ежегодно от фалшифициране и пиратство. Колосалната сума е щетата за законните производители, които вадят по-малка продукция и така осигуряват работа на по-малко работници. Анализ на европейската служба за интелектуална собственост оценява, че у нас се губят пряко до 18 000 работни места. За цяла Европа цифрата достига 468 000 заети в икономиката. Ежегодните загуби поради фалшифициране и пиратство в 11 основни икономически отрасъла в ЕС достигат 117 млрд. лева. Те се равняват на 7,4% от всички продажби в целия ЕС в проучените отрасли.В България годишните загуби от ментетата са за 809 млн. лева, или 15,5% от  продажбите в 11-те отрасъла. Ако се разглеждат като цяло, според анализа общата стойност на нереализираните продажби в България се равнява на 113 лева на български гражданин на година.

Време е у нас лявата ръка да знае какво прави дясната
В. Труд

Вече няколко поредни години, без значение кое правителство е на власт, част от българските общности, а и обществеността у нас, са разтревожени от едно необяснимо явление: на лица, родени в историческото българско землище и обявяващи се за българи, държавната ни администрация с писмено изразен мотив, че липсвали доказателства за безспорен български произход, отказва да им предостави българско гражданство. Може би най-потърпевши са сънародниците ни в Албания и Косово, при които отказите като някакво печално утвърдило се правило са най-масови. Връбник, едно от най-патриотично настроените български села в Албания. Идеята обаче съвсем не е нова, за първи път я чух през далечната 1992 г. Изминалият дълъг период до нейното реализиране всъщност потвърждава извода, че бавно и много трудно взимаме национално полезни решения.

Глобата за строежи от май до октомври по морето се вдига двойно
В. 24 часа

Глобата за строителни дейности по морето се вдига двойно. Това решиха депутатите от регионалната комисия с приети на второ четене промени в закона за Черноморското крайбрежие. Строителството в националните курорти сега се спира между 15 май и 1 октомври, а в населените места по морето кметовете издават всяка година заповеди с това ограничение. Санкцията за нарушение е 50 хил. лв. С приетите промени сега се въвежда глоба при повторно нарушение от 2 до 20 хил. лв. и имуществената санкция от 20 до 100 хил. лв. По предложение на депутата Искрен Веселинов бяха приети и текстове за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морски плажове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още