IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война може да спука балона на жилищния пазар в Хонконг

От началото на годината цените на жилищата в града са се повишили с 8,6%, а миналия петък достигнаха исторически връх

11:11 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рекордно високите цени на жилищата в Хонконг накараха някои икономисти да прогнозират спукване на имотния балон. Цените на жилищните имоти в града достигнаха исторически връх миналата седмица, след като нарастваха непрекъснато през последните три месеца. Те са се повишили с 8,6% от началото на годината, сочат данни на Centaline.

Но тъй като Хонконг усеща последиците от търговската война между Китай и САЩ и от волатилността на фондовия пазар в града, анализатори казват, че вероятността от спад на цените на жилищата сега е дори по-голяма. Разпродажбите на акции в последно време бяха толкова големи, че близо една трета от компаниите в индекса Hang Seng навлязоха на „свръхпродадена“ територия миналия петък – технически индикатор, който трейдърите използват, за да оценят дали купуването или продаването на ценни книжа е станало твърде крайно. Това беше най-големият брой от близо една година.

„Нагласите вероятно ще станат по-предпазливи през идните няколко месеца или може би дори за по-дълъг период“, казва Томи Ву от Oxford Economics в Хонконг. „Ако фондовият пазар остане под натиск, особено ако няма признаци, че търговското напрежение между САЩ и Китай се успокоява значително“, цените на жилищата ще намалеят, смята той.

Стойността на имотните сделки в Хонконг през първите пет месеца на годината е достигнала най-високото си ниво от 1997 г., като купувачите са вложили 348,2 млрд. хонконгски долара (44,4 млрд. щатски долара) в жилища, автомобилни паркинги, магазини и офиси, сочат данни на Ricacorp Properties.

Но компанията смята, че ескалация на търговската война и корекция на фондовия пазар може да охладят желанието за купуване на имоти и това да доведе до 40% по-малко сделки този месец в сравнение с май.

Подобни негативни нагласи имаше и през минали тримесечия. Консултантската компания Knight Frank съобщи миналата седмица, че търговското напрежение и волатилността на фондовия пазар ще ограничат ръста на цените на жилищата и те дори може да намалеят с 5% през второто полугодие. Дори бележитият икономист и професор от Харвардския университет Кармен Рейнхарт смята, че имотният пазар в града показва признаци на балон.

„Цените може да растат още нагоре, тъй като търсенето остава силно, а лихвите по ипотечните кредити все още са ниски“, казва Инес Лам, икономист от CLSA. „Но мисля, че повишението през 2019 г. ще бъде ограничено от забавянето на икономиката и на заетостта и от засилването на търговската война между САЩ и Китай“.

Главния икономист на компанията Natixis за Азиатско-тихоокеанския регион Алисия Гарсия Ереро пък е на мнение, че решението на високите цени на жилищата е в предлагането.

„Правителството на Хонконг може, но не иска да разреши проблема. Но не се тревожете, пазарът ще го направи вместо тях, тъй като цените са напът да намалеят на фона на забавянето на икономиката и затягането на контрола върху изтичането на капитали от Китай“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още