IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени през април се увеличиха с 4,3% на годишна база

НСИ отчете ръст в енергийния сектор, в преработващата и в добивната промишленост

13:37 | 07.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общият индекс на производствените цени през април 2019 г. нараства с 4,3% на годишна база. Увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,9%,в преработващата промишленост - с 3,5%, и в добивната промишленост - с 3,4%, съобщи Националният статистически институт.

В  преработващата промишленост най-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 5%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм -  с 4,9%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4,3%.

За една година по-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост има при производството на облекло - с  0,5%.По-значителен спад е регистриран при производството на основни метали и при производството на химични продукти - по 1,3%.

Спрямо март увеличението на цените на производител е с 0,4%. В НСИ отчитат по-високи цени в добивната промишленост - с 4%, в преработващата - с 0,5%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава спад с 0,3%. 

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

Движение на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април нараства с 4% на годишна база. Увеличение има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,2%, в добивната промишленост - с 4%, и в преработващата - с 2,7%.

За една година най-значителен е ръстът на цените в преработващата промишленост при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,4%, производството на химични продукти - с 3,6%, и производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 3,5%. 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април нараства с 0,4% спрямо март, показват данните на националната статистика. Повишение има в добивната промишленост - с 4,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%. В преработващата промишленост не е отчетена промяна.

В преработващата  промишленост най-значително е намалението на цените спрямо март при производството на химични продукти - с 1,7%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,7%.

По-съществено покачване на цените на месечна база е отчетено при: производството  на основни метали - с 0,6%,производството на мебели и производството на облекло - по 0,5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

Движение на производствените цени на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през април 2019 г. нараства с 4,7% за една година, като най-голямо е повишението в преработващата промишленост - с 4,3%.

Най-голям ръст на цените статистиката отчита при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 5,9%, производството на основни метали - с 5,3%, и прои  зводството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3,8%.

Производствените цени на международния пазар през април растат на месечна база с 0,4%.

В преработващата промишленост цените са по-високи с 0,8%. По-съществено увеличение е регистрирано при: производството на лекарства - с 1%, производството, некласифицирано другаде - с 0,6%, и производството на облекло - с 0,5%.

Най-голямо намаление на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 1,6%, на химични продукти - с 0,8%, и на напитки - с 0,6%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още