IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът с Вашингтон отново удари турската лира

Според Ройтерс САЩ прекратяват бъдещите обучения на турски пилоти на за изтребители F-35

15:11 | 07.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напрежението със САЩ заради противоречивата сделка за руски противовъздушни ракети изнерви турските инвеститори. В петък те разпродадаваха валутата на страната и насърчиха ръста на курса спрямо долара с 1,6% до 1 долар за 5,868 лири.

Така днес лирата поевтиня за втори пореден ден след 10-дневния пореден ръст - най-дългата такава седмица от май 2014 г. Но търговиците пропуснаха част от този ръст заради тридневните празненства заради Рамазан.

Докато те почиваха, загрижеността за валутите от нововъзникващите пазари се разрази силно, след като рейтингът на Мексико бе понижен от Fitch Ratings, а политическото напрежение нарасна преди повторните избори в Истанбул на 23 юни.  
 
Причината за разпродажбите на лирата според пазарни участници бе материал на Ройтерс, в който се твърди, че САЩ преустановяват обучението на турски пилоти за изтребители F-35. Вече проведеното обучение обаче ще продължи, твърди източник на агенцията. Забраната ще важи само за нови подобни мероприятия. 

Придобиването на зенитно-ракетен комплекс от Русия сериозно засегна отношенията в областта на отбраната на САЩ и НАТО с Турция. Двата съюзника в отбранителната организация спорят от месеци заради поръчаните от Турция руски системи С-400, които, според Вашингтон, са несъвместими с отбранителната мрежа на западния Алианс и ще представляват заплаха за американските изтребители F-35, които Турция също планира да купи. САЩ се опасяват, че принадлежащият към руските ракети радар може да бъде настроен за засичане на F-35 и така тези изтребители в бъдеще да станат по-лесна мишена за руските оръжия.

Анкара няма да се откаже от покупката на руските системи, а първата партида трябва да пристигне през юли.  САЩ изтъкнаха, че могат да забавят или да отменят процеса на продажба на Турция на най-новите американски изтребители F-35.

Системата С-400 "Триумф" е най-новата руска противовъздушна ракетна система с голям обсег. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, включително със среден обсег на поразяване, а също така могат да се използват и срещу наземни цели. Обхватът им на действие достига 400 км, способни са да унищожат цели на височина до 30 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
ivailojelyazkov
преди 4 години
проститут забелязя ли как окензвашь всеки пост и те правят на працал после
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 4 години
;) Абе да имаш бизнес в Русия си е весело:) Поне по необходимост ти се налага да работиш с руската статистика, което си е плюс..когато затапваш де.билни тро.лове като авата с данни от извора така да се каже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
ха ха ... значи вече е на всеки 3ти долар по едно евро ... изостанал съм . мисля че това с рублите и юаните май е само между някои държавни фирми и контролирано от банките им първа величина , демек си минава пак през евро/долар/йена и гледат да е равновесно да нема некой недоволен :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Е за 10 години и кусур преосмисляне го докараха до там че 60 % от търговията помежду им е в долари :) към 25 % в Евро, и останалото в рупли и юани :)Росстат го каза оня ден:) Не аз :)А иначе от личен опит преди 2 седмици от руската си фирма ще продавам 2 камиона стока в Китай - викам на моите хора - я да продадем в рубли.. Ама дръпнатия казал, че банката му не можела да му предложи :) И той самия предложи юани.. Ама моята руска банка ми предложи такъв курс юан рубла, че да си взема парите, които търся, трябваше да вдигна цената в юани с 10 % :) та накрая с китайчето се разбраха да не се занимаваме с глупости, ами да си въртим далаверата с добрия стар долар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
така е , първо ще "преосмислят" - откъде ги копаш тези думи :))) - ролята на турската лира и значението й за турската икономика ...дядя вова и си дзън дрън нали преосмислят ролята на долара от поне 10 години , и след дълго мислене , ни единия иска рубли ни другия юани ... и понеже дълго са преосмисляли , са за цвят на всеки 10-ти долар , който разменят помежду си слагат и по едно евро , а на всеки 20-ти долар по една йена ... и чат пат направят равностойностен бартер - влак с желязна руда за един камион перални машини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Дядя Вова официално заяви, че ролята на долара в световен мащаб трябва да се преосмисли.Явно турците си имат домашно задание :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още