IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Зловещият знак на обърнатата крива на доходността

Всяка рецесия в САЩ през последните 60 години е била предшествана от отрицателен спред при лихвите

15:50 | 07.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В момента американската икономика е в отлична форма. Безработицата е на исторически ниско ниво, заплатите са високи, а ръстът на БВП надмина този на повечето от водещите световни икономики. На всичко отгоре 76% от компаниите от индекса S&P 500, които са оповестили резултатите си за първото тримесечие до средата на май, отчитат по-високи резултати от средните очаквания за печалбата на акция. Но все пак не всичко е цветя и рози – има облаци на хоризонта.

Докато търговската война с Китай не стихва, а президентът Доналд Тръмп изглежда решен да отвори нов фронт чрез налагане на мита над мексиканския внос, икономистите все повече се притесняват, че митата могат да увеличат потребителските цени, да задушат търсенето и да окажат влияние върху корпоративните инвестиции. Освен несигурността, свързана с текущите търговски спорове, има и още един зловещ знак, който сигнализира, че сегашната икономическа експанзия може скоро да приключи: (частично) обърнатата крива на доходността.

Кривата на доходността показва колко струва на дадено правителство (например на американското) да заеме пари за определено време, разкривайки връзката между дългосрочните и краткосрочните лихвени проценти. Тя обикновено се издига нагоре, което означава, че доходността е по-висока, колкото по-дълго изплащате парите, което отразява факта, че дългосрочните инвеститори поемат и по-висок риск. Ако доходността за облигации с кратък матуритет надвишава доходността на дългосрочните облигации, това се нарича инвертирана или частично обърната крива на доходността, каквато виждаме в момента.

На 5 юни доходността по 10-годишните облигации приключи на ниво от 2,12%, близо до 20-месечното дъно, постигнато в понеделник на ниво от 2,07%. Междувременно 30-дневните държавни облигации дават 2,31% доходност, което означава, че краткосрочните кредитори получават по-висока доходност от тези, които дават парите си за срок от 10 години.

Е, какво означава това? „Терминът спред - разликата между дългосрочните и краткосрочните лихвени проценти, е поразително точен предвестник на бъдещата икономическа активност", отбелязват Майкъл Бауер и Томас Мертенс в доклада на Федералния резерв за 2018 г., добавяйки, че „всяка рецесия в САЩ през последните 60 години е била предшествана от отрицателен спред при лихвите.

Значи ли това, че всички ние трябва да се подготвяме за предстояща рецесия? Не точно. Текущата инверсия е относително плитка, като спредът между 10-годишната и 3-месечната доходност възлиза на -0,23%. Според клона на Фед в Ню Йорк това означава 30% риск от рецесия в следващите 12 месеца, което е значителна стойност, но далеч не сигурна.

Още графики може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още