IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Индия вече не е най-бързо растящата голяма икономика?

За да просперира, страната трябва да произвежда за света, а не да разчита на вътрешния пазар

12:57 | 15.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато се кандидатираха за преизбиране индийският премиер Нарендра Моди и неговите министри подчертаха, че по време на тяхното управление Индия се е превърнала в най-бързо растящата голяма икономика, припомня Михир Шарма за Bloomberg.

Това никога не е било голямо постижение. В края на краищата Китай бе в значителен спад още преди търговската война със САЩ. Според последните данни обаче Индия вече изостава от Китай – растежът й през първото тримесечие е бил 5,8% спрямо 6,4% за най-многолюдната страна.

Това е четвърто поредно тримесечие на забавящ се растеж – последователно от 8% през 7% и 6,6%. На това забавяне може да се гледа като на класическо - от вида, който се предвиждаше от известно време. Индийските статистическите данни постоянно се поставяни под съмнение, но в случая траекторията е ясна.

Финансовото министерство на Индия е категорично относно причините за забавянето – частното потребление, инвестициите и износът растат с по-малко от очакваното, като при последните две има проблеми от години.

Дълго време икономическите данни бяха подкрепяни от потреблението, но няколко индикатора вече показват известна криза и при него. Продажбите на пътнически автомобили например са намалели със 17% през април – най-големият спад от октомври 2011 г. Големите компании за потребителски стоки предупреждават инвеститорите относно забавящото се търсене.

Икономическият спад лесно можеше да бъде предсказан – никоя икономика не може да расте само на базата на потребителското търсене.

Междувременно финансов министър стана Нирмала Ситхараман, която дойде от министерството на отбраната. Ситхараман бе реално говорител на партията, докато тя беше в опозиция, и не беше много успешна в управлението.

Докато беше министър на търговията експортният растеж на страната бе анемичен. Тя стартира управлението си с преразглеждане на търговските споразумения на страната, като отхвърли всички индийски двустранни инвестиционни договори. Обръщането на Индия към себе си може да се засили по време на сегашното й министерстване.

Това би било голяма грешка. Износът и инвестициите пострадаха заради манията за защита на вътрешния пазар и вярата, че компаниите и инвеститорите ще се втурнат към Индия независимо от поведението на правителството.

Последна актуализация: 07:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още