IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще бъде домакин на един от осемте суперкомпютъра на ЕС

Центровете за свръхбързи изчисления ще помагат при създаването на лекарства и нови материали, борбата с климатичните промени, прогнозиране на времето и др.

17:49 | 07.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че на осем места в ЕС ще бъдат създадени центрове за суперкомпютри - София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения).

Центровете за свръхбързи изчисления ще работят в подкрепа на европейските научни изследвания, промишлеността и бизнеса, и ще разработват нови приложения в множество области - от създаването на лекарства и нови материали, до борбата с изменението на околната среда, се посочва в съобщението на комисията. С работата на центровете ще бъде подпомогнато разработването на основни приложения в области като персонализираната медицина, разработката на лекарства, биоинженерството, прогнозите за времето.

Заедно със средствата от ЕС общият бюджет за тези дейности ще бъде 840 милиона евро.

Суперизчисленията помагат за предвиждания на времето, което дава възможност за задействане на системите за ранно предупреждение при сложни метеорологични явления. Те се използват и при решаването на сложни физични уравнения, които представят процесите и взаимодействията на ново лекарство с човешките тъкани.

Във въздухоплаването и производството на автомобили също се използват суперкомпютри за създаване на сложни модели за изпитанията на отделни части, както и на цели самолети и автомобили. Суперкомпютрите са от решаващо значение при мащабни симулации и за оценката на данни, което ги превръща в изключително важна част от разработването на изкуствен интелект. Машините се използват и за повишаването на киберсигурността, както и при блоковите вериги, се посочва в съобщението.

Очаква се суперкомпютрите да заработят във втората половина на следващата година. Те ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа. До 2027 г. ЕК предлага да бъдат предвидени 2,7 млрд. евро за финансиране на суперизчисления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
ей го съобщението ...http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2868_bg.htmиначе идеята е да не се изнасят изчисленията извън ЕС на фирми и организации от ЕС , плюс създаване на технологична база за производство на европейски суперкомпютри ... амбициозно начинание ... сумата ми малее на мен , но може пък да греша . еле па за компютри с производителност екзафлопове = 1 квинтилион операции в секунда = 1 милиард милиарда операции в секунда = число с 18 нули :))) ... бих надникнал в списъка на организациите , чийто изчисления ще се финансират с 2,7млрд. евро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Дано да сме едни от първите, а не последни, в стартирането и използването на такъв център.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още