IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей официално се оттегли като лидер на Консервативната партия

Нейният заместник трябва да бъде избран до края на юли

19:10 | 07.06.19 г.
<p>
	Тереза Мей.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей се оттегли официално като лидер на управляващата Консервативна партия във Великобритания и така постави началото на съревнованието за неин заместник, който може да възприеме по-твърда позиция за Brexit, съобщава Ройтерс.

Мей съобщи миналия месец, че ще се оттегли, след като не успя да осигури навременното излизането на Великобритания от Европейския съюз, с което задълбочи политическата криза в разделената страна след референдума от 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Тя ще остане премиер, докато партията й избере нов лидер. Надпреварата ще бъде определена от Brexit и различните подходи как да бъде осъществена най-голямата външнополитическа промяна във Великобритания през последните повече от 40 години.

„Мей ще използва оставащото време като министър-председател, за да се съсредоточи върху своя дневен ред във Великобритания, който постави в основата на премиерския си мандат“, каза говорителка пред репортери.

Мей е разменила писма с лидерите на влиятелната Комисия 1922, включваща консервативни законодатели, казва се в съобщение на комисията.

Мей, която преди време беше колеблив поддръжник на членството в ЕС и беше избрана за премиер след хаоса, последвал референдума от 2016 г., се оттегля, без да е изпълнила основното си обещание – да изведе Великобритания от блока и да излекува разделенията в страната.

Надпреварата за неин наследник се разгорещи през последните седмици, като кандидатите изказаха вижданията си за положителните и отрицателните страни на напускането на ЕС без сделка.

Официалните номинации ще бъдат получени в понеделник. Процесът по подбора трябва да приключи до края на юли.

Бившият външен министър Борис Джонсън е фаворит за поста. Той защитава по-твърда позиция за Brexit, като заявява, че Великобритания трябва да напусне със или без сделка до новия краен срок 31 октомври. Той ще се стреми да убеди консерваторите, че е единственият кандидат, който може да спечели нови парламентарни избори за Консервативната партия.

Сред другите водещи претенденти са настоящият външен министър Джереми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гав, който има по-мека позиция относно Brexit

Но главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви в петък, че новият премиер ще трябва да се справи с проблема с ирландската граница, за да се гарантира безпроблемна търговия след излизането на Великобритания от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още