IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Не приемам, че България няма суверенитет

Страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, подчерта държавният глава

19:22 | 07.06.19 г. 14
<p>
	Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Президентство на Република България</em></p>

Румен Радев. Снимка: Президентство на Република България

"България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа". Това заяви президентът Румен Радев в рамките на дискусията на Петербургския международен икономически форум, съобщи прессекретариатът на президента.

Държавният глава посочи, че в процес на развитие са общите енергийни политики на ЕС, на който България е член и страната ни работи за изпълнение на заложените в тях цели - диверсификация и конкурентоспособност. Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа. "Всичко това налага да си отговорим на въпроса как в новите условия можем да продължим нашето стратегическо сътрудничество с Русия", коментира Румен Радев.

Българският държавен глава отново подчерта, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.

Президентът Путин заяви от своя страна, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и определи това като "справедлива цена". По думите му България е загубила от спирането на проекта "Южен поток". Според руския държавен глава това не е било суверенно решение на страната ни, а загубените инвестиции в "Южен поток" представляват цената за евроинтеграцията, която България плаща.

В отговор президентът Радев заяви, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен. "Южен поток" не беше проект само на България, а европейски проект и решението е било общо, добави държавният глава. Румен Радев подчерта и че независимо от сегашната сложна формула за формирането на цената на природния газ, ние трябва да гледаме отвъд днешния ден.

В рамките на дискусията на въпрос за ефекта от наложените на Русия санкции отговориха президентът Румен Радев и министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини. Българският държавен глава посочи, че санкциите са метод с икономически средства да се променят политически позиции. От такива решения страда бизнесът, а те засягат освен страната, на която са наложени и страните които ги налагат.

Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. "България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност", припомни още президентът Румен Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
Защото има смелостта да каже истината, много добре му е ясно, че няма да прайме съвсем квот си искаме ама за некви самолети с превъртен километраж и некви куррвви дет трамбоват до Сашш за една Тераса и Асансьор дс го решим ние ..... Се едно наш депутат Пеевския например да кацне у Фашингтона и да кае на Тромпета, не нема прайте газопровода от Катар към Геййроппата, как звучи тва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
до са тоя е най-доброто попадение след Тато дет беше селския хитрец, тва Зелю Зелевци, Пешо Стояновци, за Плюввню иддиота неам думи, Радев е класи над тия нещасстницци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
Путин много деликатно се е изразил. Държава, която допуска група сенатори от чужда държава да влизат в Мин. съвет и да заплашват мин. председателя да се откаже от Южен поток си е подмандатна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Като си толкова отворен,що не изредиш 7-те признака за национален суверенитет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
АВВА ти не се вписваш много в понятието бългрска националност и суверенитет ... пускай си по-често тези песни докато четеш сутрешните опорки :https://***.youtube.com/watch?v=7lJYq6bjHTQhttps://***.youtube.com/watch?v=P_Y7abspLSA&list=RDP_Y7abspLSA&start_radio=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
Имхотеп
преди 4 години
Изглежда като мислител, философ.Гледаш го и си мислиш, бах ти държавата щом тоя и е президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Защо мислиш така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
той у тоя свят живее и му е пределно ясно, но поне го каа на глас за разлика от Плеввнята гътссната тввар с Десито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
Радев най големия, кат Орбана вън Цветановците и Сороспиите да хоат да върттят свиррчоци у Фашингтона ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Една държава да има суверенитет се познава по 7 признака.Ние изпълняваме само 1-вият: опщопризнат флаг, химн и герб.2-рият е общопризната граница > Ердоган рече, че Лудогорието и Кърджали са му в сърцето....За другите сме пълна скръб....7-мият: Културен суверенитет:през соц-а всичко, де гледахме и слушахме бе 75% българско,сега е Холивуд, НПО-та и тотална англосаксонска пропаганда >рап в стил: ... само наши, крайно нагли.... (Криско)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още