IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият пазар на труда в САЩ през май се оказа добра новина за борсите в Европа

Данните на американското министерство на труда засилват очакванията за понижаване на лихвите от Федералния резерв

20:02 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха петъчната сесия с ръст, след като данните за работните места в САЩ засилиха предположенията за понижаване на лихвите от Федералния резерв, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 финишира с повишение от 0,9%, като технологичният сектор отбеляза ръст от близо 2%, а всички останали сектори също се озоваха на зелена територия. Френският индекс CAC 40 напредна с 1,62% и достигна ниво от 5364,05 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 0,99 пункта към стойността си до ниво от 7331,94 пункта. Германският DAX се повиши с 0,77 пункта и завърши сесията на равнище от 12 045,38 пункта. 

Американското министерство на труда съобщи, че броят на създадените работни места се е забавил значително през май до едва 75 хил. За втори път през последните четири месеца новосъздадените работни места нарастват с по-малко от 100 хил.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че САЩ ще създадат 180 хил. работни места през май и слабите данни може да повлияят на настоящото мислене на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти.

Инвеститорите на Wall Street възприеха негативните данни с надежда, че те може да открият пътя за разхлабване на паричната политика от американската централна банка. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства с над 300 пункта, а S&P 500 и Nasdaq също са на положителна територия.

Друга централна банка, която остана в центъра на вниманието, беше Европейската централна банка. В четвъртък тя реши да отложи първото повишаване на лихвите след кризата, като в същото време повиши прогнозата си за инфлацията.

И двете централни банки трябваше да възприемат по-мек тон, тъй като глобалните икономически индикатори предвещават вял растеж, а търговското напрежение между САЩ и други партньори, сред които Китай и Мексико, подкопава нагласите на бизнеса.

По отношение на търговията официални представители на САЩ и Мексико продължиха разговорите в петък, а на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин разкритикува отношението на Вашингтон към китайския телекомуникационен гигант Huawei. Китайският президент Си Дзинпин заяви междувременно, че американско-китайската търговска война няма да наруши тенденцията към глобализация.

Обратно в Европа британският премиер Тереза Мей официално се оттегли като лидер на британската Консервативна партия, въпреки че ще запази премиерския си пост до намирането на неин наследник.

На корпоративния фронт книжата на датския биотехнологичен гигант Novozymes поевтиняха с близо 7%, след като компанията понижи очакванията си, а холандската застрахователна компания ASR Nederland се озова на върха на Stoxx 600 с ръст от над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още