IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поискаха от Турция да се откаже от ракетните комплекси С-400 до края на юли

Те са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, твърди Вашингтон

22:36 | 07.06.19 г. 53
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ днес обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, които според Вашингтон са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, предаде Франс прес.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

Тя аргументира ултиматума с факта, че натовската съюзничка на САЩ - Турция, е изпратила в Русия свои представители, които да се обучават за експлоатацията на С-400.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери, че няма да се откаже от купуването на руските ракетни комплекси. Той добави, че Турция би обмислила закупуване на американски противоракетни системи Пейтриът само ако е при същите изгодни условия, които Русия е предложила за своите С-400.

"За жалост обаче не получихме положително предложение от американската страна за системите Пейтриът", заяви Ердоган.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

43
rate up comment 8 rate down comment 9
Grosss
преди 4 години
Добре бе Зелев кого да ти дам за пример?Американските Патриоти са раз-работка 60 те год,на въоръжение от 70 те ,зона на поражение до 80 км,скоростна ракетата 2.5 маха.Руските ракети се движат с 27 маха,кого ще плаши таядопотопна каубойска бракма наречена" Пейтриът" а тя се води основата нана ракетният щит на НАТО в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
Хм...с три такива комплекса могат да се натръшкат 100 самолета за нулавреме.---------------------------на хартия и на полигон , дето вовата гледа изпитанията , могат много . реалността е доста по различна ... :))) ... никой никъде няма да изстреля , дори и болният мозък на тъъпоглавеца от северна корея , 72 зенитни ракети наведнъж ... и идея си нямаш колко струва едната :)))в сирия ги видяхме и панцирите и бук-а и С200 и С300 с/у израелските Ф16 ... 7:0 горе-долу от последната атака само , докато израелския iron dome свали абсолютно всичко което изстреляха сирийците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 4 години
Да точно , щот ПВО-то във виетнам беше в зона забранена за бомбардировки , след като американците удариха прословутата зона познай кво стана с ПВО-то на виетнамците с руски екипаж . за С200 си пропуснал сваления пътнически самолет над черно море
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Аааа Варяг...То убаво ама що така руските галактически войски дето уж са с най-модерните оръжейни и защитни системи в света няколко пъти са изненадвани от големи метеорити падащи на територията им без да се показват на супер галактическите руски радари? Все пак става дума за метални обекти с големина няколко метра и ефективна отразяваща повърхност, която е по-голяма от тази на съвременен стелт изтребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Много по са!Това са ЕЛИТЪТ на клуб "Земята е плоска "!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Ши.баняк война през 1969 година между Израел и арабите няма. Войните са 1967(швстдневната) и 1973(йом-кипур) година. През първата Израел унищожава над 300 египетски самолета, а има незначителни загуби. През йом-кипур Израел унищожава 432 самолета, а губи 102. В началото евреите са изненадани от съветската ПВО но след това:" Израел изглежда притиснат до стената, когато арабското командване заповядва на войниците и ракетите да навлязат навътре в полуострова. Тогава израелската авиация открива слабата страна на съветските ракети - те са с неподвижна глава. Тогава еврейските самолети започват да унищожават ракетите по-лесно и със значително по малко поражения. "ПС Като срочнослужещ(наборна) за доблестна и достойна служба бях произведен в ефрейтор и след това в младши сержант. Бил съм готов да жертвам живота си за Родината. Четейки простотиите ти, оценявам, че съм бил искрено заблуден, за което естествено съжалявам. Не знам какъв комплекс имаш от ефрейторите, но това не ти е проблема. Проблема ти е, че малко четеш, малко знаеш и вероятно още по-малко можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
***, някой да разговаря с теб, а ***? Що не обсъдиш факта че поливната от свалените сирийски самолети са били ударени от собствените им руски ПВО? Дали им и преносими комплекси, няма система чужд-свой няма нищо и арабите естествено думкат. През 21 век с цялата електроника свалят пътнически самолети и свои военни такива, а ти за 70-те на миналия век ми философстваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 14 rate down comment 11
многодобре
преди 4 години
...преди две седмици американците дадоха срок от две седмици на турците да се откажат иначееееее щели да ги смачкат! ....съвсем скоро никой няма да ги "бръсне за слива" тези самозабравили се американски политичета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 13 rate down comment 7
Grosss
преди 4 години
Сега разбирам защо каубоите ги анатемосват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 9
Grosss
преди 4 години
Хм...с три такива комплекса могат да се натръшкат 100 самолета за нулавреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още