IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поискаха от Турция да се откаже от ракетните комплекси С-400 до края на юли

Те са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, твърди Вашингтон

22:36 | 07.06.19 г. 53
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ днес обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, които според Вашингтон са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, предаде Франс прес.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

Тя аргументира ултиматума с факта, че натовската съюзничка на САЩ - Турция, е изпратила в Русия свои представители, които да се обучават за експлоатацията на С-400.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери, че няма да се откаже от купуването на руските ракетни комплекси. Той добави, че Турция би обмислила закупуване на американски противоракетни системи Пейтриът само ако е при същите изгодни условия, които Русия е предложила за своите С-400.

"За жалост обаче не получихме положително предложение от американската страна за системите Пейтриът", заяви Ердоган.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 15 rate down comment 11
george353
преди 4 години
Явно турците са си свършили домашното. Пейтриът са пълен *** и са над 4 пъти по-скъпи от с400. Оказа се, че данните от войната в Ирак са силно преувелични. Имат един доказан интерсепт на Скъд (даже и за него има съмнения), а саудитците прихванали нула йеменски тенекии. Първият интерсептор се самовзривил веднага след изстрелването, вторият направил u-turn и се забил в земята. Дори самия дизайн на патриота е инфантилен. Ракетите са с горещ старт и затова туретите им са под наклон което силно ограничава зоната на покритие. А за мобилност да не говорим.https://foreignpolicy.com/2018/03/28/patriot-missiles-are-made-in-america-and-fail-everywhere/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 8
data
преди 4 години
Проблемът на подобни системи е че са прекалено големи , прекалено скъпи и напълно безполезни при атака от множество МАЛКИ цели като дроновете , а повече от видно е авиацията се насочва към безпилотни решения който да са достатъчно евтини в сравнение със сегашните изтребители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Може, но някой първо ще разтури руската ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Поради причините които посочваш С-400 свали руския Ил-20 в Сирия. Аз лично съм свидетел, как всички руски сайтове тръбяха за първото бойно използване системата. След като CNN им съобщи, че е свален руски самолет радостната превъзбуда изчезна. Асад се извини денонощие и половина след инцидента, защото знаеше добре кой оплеска нещата. Но това наистина е без значение. Преди време си направих труда да сравня показателите на 400 с други системи ПВО. Израелските имат почти аналогични характеристики, но при два пъти по-малко тегло. Освен това според китайската преса военните им са се изказали, че половината от качествата са само на хартия. Те вече проведоха учебни стрелби, така че може да им се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
data
преди 4 години
И кво им помогнаха стикованите ешелони при атаката с дронове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Виж колко стиковани ешалона има отбраната на една руска военна база в Сирия. Дори сирийското С-300 е не експортна, а руска версия - подключено е към единния център на управление на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
"...на руснаците ПВО системите не са конструирани за такова нещо , всяка е самостоятелна единица ... "Зелка си беше, зелка си и остана.При това лъжлива.Т.н. сетецентрична война (сеть = мрежа - network) е измислена отдавна и първо в... СССР. После западните държави научават за нея и я копират.Доказуемо. Тубата е твоя. Ако ще спреш да мамиш - ще помогна....За съжаление в момента имам работа - ти си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Благодаря за пояснението! Военните неща не са ми в кръвта въпреки, че имам някои бегли познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
julian12
преди 4 години
И капитан Америка винаги спасява Света, нали? Знаем, знаем...Пише се "престои"! Българино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 15
data
преди 4 години
опознавателната система свой-чужд е може би най секретното нещо в една армия , а колко са добри руските пво все още предстой да разберем щот където по земното кълбо до момента са се срещнали западните самолети и руското пво руснаците навсякъде са отнесли пердаха . Та аз не бих им се предотвратявал на пропагандата щот към момента е ясно че много успешно свалят пътнически самолети :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още