IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа

Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“, посочва Том Пейл, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп

14:49 | 08.06.19 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шистовият газ е причината САЩ да се превърнат в най-голямата енергийна сила в света, изпреварвайки основните си конкуренти Саудитска Арабия и Русия, а транспортирането на ресурса е в състояние да промени енергийната карта дори на Европа. Това смята Том Пейл, ръководител на неправителствения Институт за енергийни изследвания във Вашингтон и бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп. Той коментира темата за енергетиката в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според него България се опитва да създава нови възможности за снабдяване от различни места.

„Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа, изтиквайки Русия в страни. България се опитва да създава нови възможности и да доставя ресурси от различни места, както каза и българският министър“ на енергетиката Теменужка Петкова.

Американският държавен глава Доналд Тръмп е отговорен за развитието на този сектор, според Пейл. Той позволи на американските производители да добиват енергийните ресурси на страната и да изграждат трасета, по които да ги търгуват.

Според него Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“. „Изнасяме енергия – това е простата тайна на САЩ. Бих искал да кажа, че не просто изнасяме енергия, а изнасяме енергийна сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Моабет - Виждаш ли. Ето затова от време на време опонирам. Вече втора или трета година хранилището се разширява с европейско финансиране, не с българско. Паралелно с това се увеличават сондажите за да може капацитета за нагнетяване/изпомпване да е по-голям. Информацията е публична, провери я. Последната фаза на разширението ще бъде когато се изчерпи находището около Галата. То също ще се приспособи за хранилище на газ.Нашенските гнили управленски тикви ако не друго поне това разбраха - че е въпрос на национална сигурност да имаме хранилище за 1 милиард м3 след като нямаме собствен добив. Неслучайно тези проекти са сред най-приоритетните за европейско финансиране в целият ни регион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Защо обаче ние не се подсигуряваме с такъв договор? --- ние нали имаме дългосрочен договор с Гъзпром до 2030 ? за кво ни е нов договор ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
Моабет да става
преди 4 години
Здравей Зелка,Ясно е че никой не инвестира в LNG кораби и инфраструктура без да се е подсигурил, че ще си върне инвестицията. Защо обаче ние не се подсигуряваме с такъв договор? Въпрос на месеци е да останем без гарантирани доставки. Втората тръба на Турски поток ще тръгне след като Газпром получи гаранции тоест никога. Подчертавам никога. И от къде ще дойде газ в България след спирането на доставките през Украйна? Остава само през Гърция LNG. След като нямаме фиксиран договор тези 20 фирми които са заявили капацитета ще ни съдерат кожите през зимата. Това да си купиш една година по-рано резервация за Боровец не е ли много критикуваното "take or pay"? Щом си резервирал плащай пък ако искаш ползвай.Здравей БГМан,Това което казваш е много добре само че не съм чувал в българският хаб да е предвидено такова голямо хранилище. Имаме малко хранилище за газ в Чирен, но то едва ли ще покрие консумацията на България за 3 месеца камо ли да може да се ползва от всички клиенти на хаба да съхраняват нужните им количества. При нас по-скоро ще е нещо като кръстовище на газопроводи където колкото газ влиза за месец толкова и излиза. Минимални разлики от входящи и изходящи обеми ще са за сметка на лека промяна в налягането в газопровода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Моабет - Точно заради това, което казваш е идеята за български газов хъб, т.е. склад за 1 милиард м3 газ, който ще го купуваш когато ти е най-изгодно, а ще го ползваш, когато ти трябва. Когато имаш в хъба наличности за 4 месечното потребление в БГ и газови връзки с всички наоколо ще можеш по-спокойно да преговаряш с колкото си искаш доставчици и да се пазариш с всеки.При подобно положение и толкова несигурност относно цените на нефта и газа не съм сигурен че ни трябва дългосрочен договор с фиксирана цена спрямо досегашните цени на Газпром към нас. Дългосрочен договор си заслужава само ако цената е доста под тази, на която купуваме в момента, обаче не само шистаците ами и Газпром не иска да предложи такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
и в LNG доставките има многогодишни договори ?!? откъде ти хрумна , че се купува само когато има ? ако го има или ако някой благоволи да докара :))) ... доколкото ми е известно само за тази година започват работа 11 терминала за втечняване , освен работещите . нали не мислиш , че са ги построили и те първа ще се търсят клиенти за продукцията им ?!? обикновенно се строят на база предварителни договори за поне 60-70% от производството им ... първите офшорни платформи за втечняване на газ работят от година/две вече . има поне 3 мащабни проекта за такива платформи , които ще започнат работа 2020 ... не пропускай момента , че българия в лицето на булгартрансгаз ще придобие 20% собственост в LNG терминала в александропулис , а пък там 20 фирми са заявили два пъти капацитета му :))) та като нищо може да го поувеличат малко ... не е като у нас , за газопровода на газпром само газпром заявява капацитет :)))а на боровец можеш да почиваш зимата на цена от лятото ако си купиш една година предварително резервация :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 13
Моабет да става
преди 4 години
БГМан,в друга тема писах сега пак ще се повторя. '93-та се чудех как френското масло в магазина е по-евтино от българското /транспорт, мита, скъпа работна ръка / ? Сега вече знам "краварката е в левият ъгъл" и българските производители масово фалираха. От края на тази година газ в България няма да идва през Украйна. Що не ни предложат мнгогодишен договор за доставка на втечнен по или под цените на Газпром. Формулата за ценообразуване не е тайна /зависи от цената на петрола/. Да не изпускат готов клиент. Ще се отървем от недемократичната газ.А иначе промоции с цел реклама не значат реална цена.Отиди на Боровец сега много е евтино. Да ми предложат същите цени и през ски сезона. Та така и с втечнената газ. Да ми продават когато ми трябва и колкото ми трябва на цени под Газпром тогава ще им кажа евала!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 17 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Нямам нищо против това което казва. Всеки непредубеден човек разбира, че като монополист в добива(получава всяко находище което пожелае) и продажбата, Газпром е стабилна и ще бъде стабилна компания. Но и той посочва единият от проблемите на гиганта - Путин. Ако не беше решил да се прави на мъж и да строи Силата на Сибир, няма компания в света която да изхарчи 60 000 000 000(милиарда) долара за 2158 км тръби. Ако не беше Путин тази компания щеше да струва на борсата 700 а не 70 милиарда долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=WRPge5vAVYQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 8
julian12
преди 4 години
Тоя тип има сериозно портфолио от компании плащащи дивиденти. Идеята за Газпром е, че е стабилна компания и е дойна крава за години напред. Гледай ако искаш и негови стари видеа. Човека прави анализ на компании и ги чува нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 31 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
Императоре - Да оставим настрана глобалното надбягване между Газпром и американските компании. Нещо много лично го вземаш все едно си един от основателите или собствениците на Газпром.Все пак за голтаци като нас не е ли готино някой да ни доставя поне 30% от ежегодно потребляемия газ в БГ на цени под цената, на която купуваме от Русия? Не ми пука къде и как е добиван и кой как го прекарва до българската граница. Конкуренцията е хубаво нещо. Поне затова можем ли да имаме консенсус или и тука ще извадиш някоя дълга лекция как не е точно тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още