IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа

Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“, посочва Том Пейл, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп

14:49 | 08.06.19 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шистовият газ е причината САЩ да се превърнат в най-голямата енергийна сила в света, изпреварвайки основните си конкуренти Саудитска Арабия и Русия, а транспортирането на ресурса е в състояние да промени енергийната карта дори на Европа. Това смята Том Пейл, ръководител на неправителствения Институт за енергийни изследвания във Вашингтон и бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп. Той коментира темата за енергетиката в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според него България се опитва да създава нови възможности за снабдяване от различни места.

„Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа, изтиквайки Русия в страни. България се опитва да създава нови възможности и да доставя ресурси от различни места, както каза и българският министър“ на енергетиката Теменужка Петкова.

Американският държавен глава Доналд Тръмп е отговорен за развитието на този сектор, според Пейл. Той позволи на американските производители да добиват енергийните ресурси на страната и да изграждат трасета, по които да ги търгуват.

Според него Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“. „Изнасяме енергия – това е простата тайна на САЩ. Бих искал да кажа, че не просто изнасяме енергия, а изнасяме енергийна сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
Апропо - ти пък докажи, че "американският" газ е по-евтин от руският? Имаш ли друг довод от твърденията на министърката, дето не знае колко уши има по-главата и не знае от коя държава е компанията, с която е подписала договор?Наясно ли си, че цената на LNG обикновено се отчита на изхода от терминалът, т.е. не се отчита разходът по транспорт? А това, че прекупвачът със сигурност ще си тури надценка, за да спечели и той?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 23
Императорът
преди 4 години
Глупи - първо ТИ докажи, че тоя газ, който го получи Гърция (ГЪРЦИЯ, а не ние - ние получаваме обратно миналият вече през нас руски газ), газ доставен от анонимни швейцарски прекупвачи, наистина е американски. Докажи това, защото за мене думите на министър теменужка, нямат абсолютно никаква тежест, поради невежеството и глyпостта и. Тя дори не знаеше от коя държава са анонимните прекупвачи, защото твърдеше, че компанийката е холандска - камо ли да знае откъде е газът, дето са разтоварили. Тия да не да балами, че да го карат от оня крайна света, вместо да го купят в района?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 20
Императорът
преди 4 години
Зелков - търсене и предлагане. Газпром - ако бъде притиснат - може така да подбие цената (работейки на минимална печалба), че американските шистаджии да започнат масово да се меткат от прозорците на небостъргачите. От друга страна аз не само че не съм срещу диверсификацията - но напротив. Причината за туй е една - търсенето на газчица в Европа и не само - ще нараства вратоломно - и ТРЯБВА да нараства вратоломно, защото то ще означава отказ от пушлявите въглища, които са основен замърсител в световен мащаб - докато газчицата е чиста енергия - колкото и да лаят еко-извратенците. Репликата ми по-долу, не е от акционерен интерес, но просто такива са фактите. Дори само това, че Европа очевидно не иска американската "сигурност", а европейските компании играят комбина с Газпром, говори достатъчно. Със сигурност мозъчните тръстове на тия компании - начело с Мидичката - с общ годишен оборот над 1 ГБ - са ***-а-а-алко по-напред с материала от някакъв анонимен американски циркаджия.За мен - като инвеститор - ще е безкрайно по-лесно да се нагувича с акции на компании като Exxon, Chevron, Conoco - отколкото на тях: да изместят Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Добре дошли на "молекулите на американската свобода" още наречени" свободни молекули".Импе, дишай с пълни гърди....и свобода!!!Американска!!! Иронизирам, но в случая имам право. Дължиш ни все пак смислено обяснение, защо "скъпата" американска газ е по-евтина от "евтината" руска. Причината е проста и винаги съм я знаел-руснаците не могат да направят евтин продукт. Ако той е такъв по природни причини, те ще му натоварят такава политическа тежест, че той пак ще е скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Що бе, нямам право да се смея на идиoтите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
импе , никой не изтиква газпром от газовата карта на европа . това съществува само в главите на инвеститорите на газови ценни книжа . тука иде реч за цената . позволи ми да ти припомня 2014 година , виж един анализ на ТАСС , обърни внимание на цените дето се коментират :))) ... :https://tass.ru/ekonomika/1088572има и други статии по темата , просто тази ми попадна първа . цената четеш ли ? $385 за 1000 кубика ... а каква е цената в момента ? около $135-150 ... а защо е такава ? сам ще се справиш ли с отговора ? ще ми позволиш ли да ти обясня ? газпром сега продават на $150 от собствената си лакомия :))) , и досега щяха да си продават на $200-250 ако не беше лакомията и политическия натиск който върви с нея ... хамериканците видяха парите и се сурнаха да добиват от шисти , даже на моменти имат нулева цена на добития газ . щото там не можеш да го хвърляш в атмосферата щото е парников газ и трябва да го нагнетяват , втечнавят и пр ... щото чичо сам ги глобява , даже може да ги затвори . отгоре на всичкото имат и добит газ като страничен продукт от добива на шистов нефт , и това съчетано с топлата зима и свръх запаси по света доведе до тези цени :))) . затова си свидетел на строежа на десетки терминали и хранилища на втечнен газ и кораби за транспорт . и това ще продължи още години като положение на пазара :))) . даже започнаха да строят захранващите двигатели на големите кораби да работят на втечнен газ :))) ... евтинийка :)))за всичкото това можеш да кажеш едно голямо благодаря на саша миллер и далновидната му политика синтезирана в едно изречение :"К концу 2008 года в Европе газ будет стоить 500 долларов за тысячу кубометров", - сказал Миллер.те ти и линк да не кажеш че си го смуча от пръстите :)))https://ria.ru/20080703/112909088.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 8
data
преди 4 години
аха , заради лошите сашови петролеца е надоле, газчицата и тя и на мен ми е мнооооо зле .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 24
majnata
преди 4 години
е го пак *** копелле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 24
ivailojelyazkov
преди 4 години
Учителю по философия Успокой се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 23
majnata
преди 4 години
поредната платена помия на блумбъргови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още