IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът може да достигне 2-годишно дъно, ако новият британски премиер е евроскептик

Лирата може да поевтинее с над 2% до цена от 1,24 долара, показва проучване на Bloomberg

17:52 | 08.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският паунд може да се срине до двугодишно дъно, ако евроскептиците поемат управлението в Лондон след оттеглянето на премиера Тереза Мей. Това показва проучване на Bloomberg.

Лирата може да поевтинее с над 2% до цена от 1,24 долара, ако привърженик на Brexit, който подкрепя излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение, заеме премиерския пост, след като се проведе надпреварата за неин заместник, започваща официално следващата седмица.

И макар според проучването именно това да е най-сигурният сценарий – със 70% вероятност, то според анализаторите в анкетата по всяка вероятност депутатите ще осигурят бариера под някаква форма, която да предотврати „хаотичното“ излизане от блока и така и по-голямото обезценяване на валутата.

Неволите на паунда продължават от 2016 г. насам, когато британските избиратели гласуваха на референдум излизането на страната от блока. С оттеглянето на Мей, след като не можа да убеди парламента да приеме споразумението й с Брюксел, отново се повдигна въпросът за излизането без сделка.

„Премиер, който подкрепя твърд Brexit, не означава задължително, че твърдият Brexit ще се осъществи“, смята Петер Кърпата, валутен стратег към ING Groep NV. Според него изглежда в британския парламент няма мнозинство за излизане без споразумение и е възможно министър председателят – щом веднъж поеме поста, да смекчи възгледите си.

Кандидатите за наследници на Мей – сред които бившият външен министър Борис Джонсън (настоящият фаворит) и бившият министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб, вече заявиха, че ще са готови за осъществяване на развод без споразумение, за да е сигурно, че Великобритания ще напусне блока навреме на 31 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още