IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита най-голям спад при вноса от близо три години

Износът на най-силната азиатска икономика расте през май въпреки американските мита

09:48 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският износ неочаквано се връща към растеж през май въпреки по-високите мита, които САЩ наложиха на най-голямата азиатска икономика, но вносът, от друга страна, отбелязва своя най-съществен спад от близо три години на фона на слабото вътрешно търсене, което може да принуди Пекин да прибегне отново до финансови стимули, съобщава Ройтерс.

Някои анализатори подозират, че китайските износители са увеличили своите доставки до САЩ през изминалия месец с идеята да избегнат нови мита върху допълнителен набор от стоки на стойност 300 млрд. долара, с които американският президент Доналд Тръмп заплаши по-рано Китай, докато търговската война между двете най-големи икономики в света отново ескалира. 

Но изглежда малко вероятно данните за китайския износ, които изненадаха приятно експертите, да потушат страховете около подновените търговски сътресения, които дават основание на икономистите да заговорят за евентуална предстояща рецесия.

Китайският износ за май се покачва с 1,1% спрямо година по-рано, в сравнение с очакванията на пазарните анализатори за слабо понижение, показват митническите данни.

Икономист от Nomura споделя, че очаква износът да задържи своя ръст и през юни, подкрепен от доставките в посока САЩ. Според него през третото тримесечие на 2019 г. обаче тази тенденция ще се промени към понижение, тъй като е много вероятно по това време САЩ да наложат мита и върху останалия китайски внос.

„Затова вярваме, че Пекин ще ускори своите стимулиращи мерки за стабилизиране на финансовите пазари и растежа“, добавя икономистът.

Сътресенията в бизнеса, свързани с намаляването на данъка върху добавената стойност от април, вероятно също са се понижили, което допринася за добрите резултати при износа, добавят от Nomura.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха майските доставки от Китай да се понижат с 3,8 на сто спрямо година по-рано, след като отбелязаха свиване от 2,7% през април.

Въпреки че Китай не е толкова зависим от износа, колкото в миналото, той съставлява приблизително една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

Търговското напрежение между Вашингтон и Пекин ескалира наново през май, след като администрацията на Доналд Тръмп обвини Китай, че не е удържала на обещанията си за структурни промени в своите икономически практики.

На 10 май Тръмп повиши митата върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, след което заплаши да обложи с налози и останалите незасегнати стоки от Китай. Пекин отговори с нови мита върху допълнителен набор от американски стоки.

Тръмп сподели, че очаква да разговаря с китайския президент Си Дзинпин по време на среща на лидерите на страните от Г-20 в края на юни, но анализаторите от Capital Economics смятат, че шансовете за трайна търговска сделка се понижават, тъй като в момента изглежда, че и двете страни са готови да продължат тази битка още дълго време.

Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още