IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елена Поптодорова: Има пълна подкрепа в Конгреса за сделката с F-16

Бившият посланик на България в САЩ препоръча сделката да се приключи още преди местните избори

10:05 | 10.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има пълна двупартийна подкрепа в Конгреса за сделката с F-16, през юни ще дойде писмо за предложение и приемане с конкретните параметри. Това обяви пред bTV бившият посланик на България в САЩ и настоящ вицепрезидент на Асоциацията на атлантическия договор на НАТО Елена Поптодорова. Тя съобщи че се връща от САЩ, където е провела срещи в Конгреса и Lockheed Martin. 

Поптодорова уточни, че и двете страни в преговорите за изтребители подхождат с намерение за успешно приключване на сделката. Тя препоръча сделката да се приключи още преди местните избори. 

Относно предложената цена от 1,6 млрд. долара или близо 3 млрд. лв. тя потвърди, че това е таван, за да не се налага за всяка малка корекция да се минава през одобрение от Конгреса. Поптодорова припомни, че от таван в размер на 2,9 млрд. долара Словакия свали цената на 1,8 млрд. долара

По думите ѝ в предложението, което ще получим с цената в края на юни, ще има предложение за икономическо сътрудничество, което означава привличане на наши екипи. При такова сътрудничество производителят на F-16 Lockheed Martin е инвестирал в инфраструктура в Полша 12 млрд. долара при сделка за 3,5 млрд. долара за 48 употребявани F-16, даде пример Поптодорова.

Тя изрази опасение за възможността критиците на сделката в България да насочат критиките си към възможностите на изтребителите в боен план. Поптодорова не изключи възможността дублирането на някои параметри да бъде отстранено и така да се намали цената.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 4 години
Точно Поптодорова акъл да дава, в повече ми идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
penman
преди 4 години
*** да си вървят в необятния Сибир и там да дават акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Варяг
преди 4 години
Има си хас......за тез пари от шведите щяхме да вземем 15 самолета,от руснаците 100.Българската простотия и корупция нямат таван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
melon
преди 4 години
По колко върви кремът за лице в Полша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още