IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика ще отмре, ако остане неконкурентна

Финансовите проблеми във Фламавил и Хинкли Поинт нанесоха повече щети на сектора, отколкото инцидентът във Фукушима

12:59 | 10.06.19 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ядрената енергетика е в опасност от отмиране като значителен източник на електричество, пише Ник Бътлър за Financial Times. Затихването ще бъде постепенно, но е вече видимо в Германия и САЩ, като тенденцията вероятно ще бъде последвана във Франция, Южна Корея, Испания, Швейцария и Белгия. В много други региони ядрените централи застаряват, като на някои животът ще бъде удължен, но други няма да бъдат заместени от нови мощности.

В някои случаи процесът ще отнеме десетилетия – във Франция той ще започне през 2030 г., докато плановете на Южна Корея се простират чак до 2060 г. Западането в САЩ ще бъде определено от решението на съда относно субсидиите към ядрения сектор и от опитите да се промени съществуващото законодателство, за да се ограничи подкрепата за възобновяемата енергия.

Тези процеси ще бъдат отчасти балансирани от развитието на ядрената енергетика в Китай, Индия и може би Близкия изток. В Япония секторът ще възстанови част от пазарния си дял, след като някои от затворените след инцидента във Фукушима реактори заработят отново.

Тенденцията обаче е ясна – ядрената енергетика ще задоволява все по-малък дял от глобалното търсене на енергия. Нов доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ) описва подробно какво се случва в момента и дълбоко съжалява за западането на ядрената енергетика – изненадващ извод от организация, която обикновено е съвършено неутрална по отношение на различните технологии. Гледната й точка е, че ядрената енергия е от съществено значение за енергийния преход към икономика с по-ниски въглеродни емисии.

Ядрената енергия със сигурност би могла да бъде част от процеса на трансформация, но както докладът дава ясно да се разбере, има основателни причини, поради които потребителите и инвеститорите не са се втурнали към тази опция. Сериозните инциденти в сектора – от Три Майл Айлънд в САЩ през 1979 г. до Фукушима в Япония през 2011 г. – повишиха възприятията за риск.

При нормално функциониране ядрената енергия е безопасен източник, но серията от инциденти – всеки свързан с объркване и лоша комуникация от индустрията и правителствата – подкопа общественото доверие. Новият документален филм за Чернобил, който се излъчва по телевизиите, само ще затвърди тези опасения.

Проблемите на сектора обаче не са ограничени само до страха – рационален или не. Икономиката е също от толкова голямо значение. Налагането на наднационални регулации, които не отчитат различните нива на риск е една бариера. Истинският проблем обаче е в самата индустрия.

Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 20 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Ако имаше повече мозък, вместо политически клишета в главата си, щеше да знаеш отговорите на въпросите си, а не да пишеш питанки на нивото на седесарски активист от ранния преход.Цената на тока е такава заради нововъведените ВЕИ мощности, а загубите на НЕК се трупат, защото от ЕС го задължиха да изкупува ток от ВЕИ, който не му трябва на цени между 150 - 250 лв/МВч., а да го продава за 45 - 85 лв. на ЕРП-тата, та да могат те като чужди инвеститори да си турят още толкова отгоре и да печелят, па да купува квоти за въглеродни емисии, та да не затвори ТЕЦ-овете... А продава не на загуба, а на реалните международни пазарни цени, където няма абдали да плащат всичко по-горе изредено, което ни натресоха зеленясалите леворезбосани евро-талибан-либерали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Отговор:*** народ, слаба държава.За младото поколените ми е пределно ясно, но за по-старото още се питам,дали е просто или просто наивно...(Ей с'я ще излае някой младок да ме потвърди!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Ако от една страна негативните процеси в Турция продължат още 5-10 години (та да продължи и прехвърлянето на някои производства тук), а от друга експортно ориентираните отрасли на икономиката на БГ продължат да растат като нищо АЕЦ Белене да стане повече от необходима.Въпроса който повече ме вълнува е защо цената на ел.енергията в БГ продължава да е с нелогично висока цена, а пък някои хора и компании продължават да продават ел.енергия в чужбина на загуба? Загуба която в крайна сметка се пише на НЕК, а оттам се разхвърля на сметките на българските потребители. Докога ще търпим тази огромна кражба всяка година? И докато тази мафия не бъде унищожена е твърде рисково да се пристъпва към реализацията на АЕЦ Белене защото и в този проект ще му бъдат набутани едни огромни милиарди излишни преразходи за да се нагушат правоимащите български национални предатели от всякакви политически партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
doba
преди 4 години
zelka007, давай!Чакам поевтиняването на ток/парно/газ/бензин благодарение на твоята търговия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
що мислиш , че не правя ? откъде доходи цел ден да седя пред компа да пиша :))) ако не от разликата в цените :)))ти кво , само импа ли ги може тези неща с разликата в цените :))) ... кой с акции кой с ток :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Няма нищо по-логично от това, ако нещо е неконкурентно да отмре. Според мен носенето от девет кладенеца вода е излишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Кажи го братовчедката на Соломон Паси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 6
doba
преди 4 години
Филмът не важи за сегашните реактори.Те по проект се строят с т.н. ядрен саркофаг, който покрива веднага реактора, АКО(не дай си Боже) стане авария с него. Такъв, какъвто във филма за Чернобил строиха след аварията.Такива в АЕЦ Козлодуй са 5-ти и 6-ти реактори и ЕС даде благословията си да продължат работа. По-старите 1-ви - 4-ти нямат саркофази и затова ни 'натиснаха' да ги спрем. Не че не оставиха подобни в действие в самия ЕС, но благодарение на мис Йес и подобни загубихме купчини възможности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Мани го Чернобил - това не е точно АЕЦ, а завод за плутоний - това са други реактори с други цели - там производството на ток е съпътстваща дейност. Такива АЕЦ има само в Русия (СССР), САЩ, Франция, Англия и Китай и тех ше ги закрият баш никога.Реакторите, които се проектират само за производство на ток са друга бира и са в пъти по-безопасни.Приказката е за икономическата ефективност. Инвестицията е голяма и не е по устата на секи частник, но държава, която осигури поне 30% от електроенергията си от АЕЦ, половин век бере само кяр за икономиката си - това е! Затова и зелени, сини, пембени натискат, а правителствата викат - ше ги затваряме, гаранция, ама... некъде в бъдещето... колко може по-нататък, ако може... Не са ората алафрангата като нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 6
Pyramid
преди 4 години
..а филмът Чернобил по екраните сега, НЕ Е Документален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още