IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика ще отмре, ако остане неконкурентна

Финансовите проблеми във Фламавил и Хинкли Поинт нанесоха повече щети на сектора, отколкото инцидентът във Фукушима

12:59 | 10.06.19 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ядрената енергетика е в опасност от отмиране като значителен източник на електричество, пише Ник Бътлър за Financial Times. Затихването ще бъде постепенно, но е вече видимо в Германия и САЩ, като тенденцията вероятно ще бъде последвана във Франция, Южна Корея, Испания, Швейцария и Белгия. В много други региони ядрените централи застаряват, като на някои животът ще бъде удължен, но други няма да бъдат заместени от нови мощности.

В някои случаи процесът ще отнеме десетилетия – във Франция той ще започне през 2030 г., докато плановете на Южна Корея се простират чак до 2060 г. Западането в САЩ ще бъде определено от решението на съда относно субсидиите към ядрения сектор и от опитите да се промени съществуващото законодателство, за да се ограничи подкрепата за възобновяемата енергия.

Тези процеси ще бъдат отчасти балансирани от развитието на ядрената енергетика в Китай, Индия и може би Близкия изток. В Япония секторът ще възстанови част от пазарния си дял, след като някои от затворените след инцидента във Фукушима реактори заработят отново.

Тенденцията обаче е ясна – ядрената енергетика ще задоволява все по-малък дял от глобалното търсене на енергия. Нов доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ) описва подробно какво се случва в момента и дълбоко съжалява за западането на ядрената енергетика – изненадващ извод от организация, която обикновено е съвършено неутрална по отношение на различните технологии. Гледната й точка е, че ядрената енергия е от съществено значение за енергийния преход към икономика с по-ниски въглеродни емисии.

Ядрената енергия със сигурност би могла да бъде част от процеса на трансформация, но както докладът дава ясно да се разбере, има основателни причини, поради които потребителите и инвеститорите не са се втурнали към тази опция. Сериозните инциденти в сектора – от Три Майл Айлънд в САЩ през 1979 г. до Фукушима в Япония през 2011 г. – повишиха възприятията за риск.

При нормално функциониране ядрената енергия е безопасен източник, но серията от инциденти – всеки свързан с объркване и лоша комуникация от индустрията и правителствата – подкопа общественото доверие. Новият документален филм за Чернобил, който се излъчва по телевизиите, само ще затвърди тези опасения.

Проблемите на сектора обаче не са ограничени само до страха – рационален или не. Икономиката е също от толкова голямо значение. Налагането на наднационални регулации, които не отчитат различните нива на риск е една бариера. Истинският проблем обаче е в самата индустрия.

Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 15 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Губим си времето с обяснения.Единия се кръстил Кух, другият Зелка :)Ако разправя на аверите с кого водя задочен диалог,мое да ме помислят за нещо мръднал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Ти може би предпочиташ да плащаш цена на електроенергията като в Германия, а? Щот единствената ти грижа е да си платиш тока на лед-осветлението, хладилника и телевизора. За това и социалните помощи стигат. Ако обаче имаше цех с 10-тина мащини х 15-20 КВт., може и друг акъл да те споходи... Щот ако стане в БГ токът като в Германия, и малкото заводчета, дето германци поръсиха тук, ше си дигнат дърмите. Тука ни продъниха ушите с новия завод на VW, дет още се чудат - в БГ или в Турция да го правят. Пуснете им зелен ток на германски цени и ше видиш дали дълго ше се чудат... Той Ердоган е супертъп, че ше строи 3 АЕЦ-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Фукушима по документите янките са я построили на 35 метра над нивото на океана и цунамито няма как да я залее.Обаче вървете и премерете, метрите не са 35, а 22 !!!!Това са 3 Чернобила.А самия Чернобил е резултат на безумие, не можеш да пуснеш реактор на около 103% от мощността му. Дори и 100% е много.Това не ти е електомотор или ДВГ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
а това са ти реалните цени в ЕС , щото масово се гледат крайните цени за домакинствата и малки фирми ... да придобиеш по-реална представа за цените ... :http://ateb.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BF%D1%80/пфууу , не се научиха да правят заглавията страниците на латиница ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
doba
преди 4 години
Не знам как е по Света(поне по данните в статията), но в БГ положението е следното:http://***.eso.bg/?did=32#Работа%20на%20ЕЕСБлизо 50% от тока идва от АЕЦ-аСамо за протокола: има пазар и енергийна борса. Който предложи по-ниска цена, енергията от Козлодуй не се продава.zelka007, защо не правиш пари с по-евтина ел енергия, а спиш?..Или нещо я няма на хоризонта, въпреки че тези дни има Слънце и вятър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Псолютно верно!И най-предубеденият критик на ядрените централи, опирайки се на опасността от авария, не може да изсмуче мотивирано повече от 10,000 жертви общо от трите големи аварии до момента. Само от автомобилни катастрофи по света загиват над 1.25 млн. човека, но никой не мисли да спира автомобилното движение...Икономическите аспекти също са в зоната на здрача - анализи и числа се премятат като кори за баница и всеки си ги моделира по свой вкус.Едно е сигурно - ядрената енергетика доведе най-развитите държави до икономическите им върхове през втората половина на 20-ти век. Ако има разколебаване в нейната важност, то е под политическия натиск на зелените талибани. Един ден зеленият амок ще премине в тежък икономически махмурлук и тогава ще се сметат щетите и вересиите на този период. Особено в Европа...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
не се вкарвай в излишни разсмисли , хората по света виж с какво се борят ... аец-Ът им е последна грижа :))) ... :https://***.cleanenergywire.org/factsheets/why-power-prices-turn-negativeа това са цените на тока и тежестта на съответните данъци и такси в държавите от ЕС :https://***.cleanenergywire.org/news/eu-household-electricity-prices-increase-second-half-2018-slight-decrease-germanyи тази толкова ниска цена в БГ води до ... над 4млрд. лева непокрити задължения на НЕК . горе-долу толкова ни струва ниската цена в БГ :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 16
vzhekoff
преди 4 години
Ако цената на енергията от АЕЦ ви струва висока, какво да говорим за субсидираните ВЕИ-та ? Когато АЕЦ изчезнат, когато и ТЕЦ на въглища изчезнат, кой ще субсидира ВЕИ-тата ? Някои твърдят, че никой, понеже цената (на енергията от ВЕИ) падала. Тя пада, но когато има ресурс (вятър, слънце), а когато няма - скачаглаволомно и за тогава си предвидете заместващи мощности - в най-добрия случай ТЕЦ на газ. Има няколко малки подробности:1. Заместителите няма да са натоварени както сега, и ако сега са 80%, при 50% натоварване цената на тяхната енергия нараства с 60%2. Цената на мрежите е 1/3 от крайната цена, а мрежите свързващи генератори, които престояват, са по-скъпи със същия процент. Т.е. и тук става с поне 60% по-скъпо3. Когато нямате кой да ви субсидира, субсидията отпада и се прехвърля в крайната цена :) т.е. ВЕИ-то, което често се субсидира не само през цената на енергията, ще остане само за себе си с всички разходи и тогава....Най-доброто обаче идва с появата на ел. коли. Понеже на редовите потребители е трудно да осъзнаят какво ги чака, нека погледнат как се разви процесът с майнинга. Дотам, че на някои места бе забранено да се извършва. Административно забранено, а не пазарно чрез (например) запределна цена.За сведение в момента във ФРГ (при работещи все още АЕЦ и ТЕЦ на въглища) ел.енергията е повече от 3х по-скъпа отколкото в БГ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още