IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените увеличават преднината пред консерваторите на Меркел

Разликата вече е от по-убедителните три процентни пункта, става ясно от актуално допитване

12:44 | 10.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сълидерът на Зелените Роберт Хабек. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сълидерът на Зелените Роберт Хабек. Снимка: Ройтерс

Германската партия на Зелените вече има преднина от три процентни пункта пред християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Това показват данните от първото социологическо проучване в страната, след като лидерът на по-малкия коалиционен партньор на консерваторите – Андреа Налес, подаде оставка заради слабото представяне на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на европейските избори.

Това обаче се дължи не на увеличаване на подкрепата за Зелените, а на отслабване на доверието за консерваторите. Партията на Робърт Хабек и Анналена Бербок остава на ниво от 27%, а алиансът между Християндемократическия съюз (ХДС) и баварският Християнсоциален съюз (ХСС) губи три процентни пункта до ниво от 24%, съобщава Bloomberg. Данните са на социологическата агенция Forsa, изготвени за телевизиите RTL и n-tv.

Оставката на Налес обаче изглежда, че не променя представянето на ГСДП, която запазва представянето си на ниво от 12%. Сега партията е наравно с крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Допитването е проведено само дни, след като стана ясно, че Зелените запазват инерцията си от евровота и са първа политическа сила в Германия. Това бе и първият път, в който еколозите успяват да си извоюват първото място, изтласквайки от него християндемократите на канцлера Ангела Меркел, отново според проучване на Forsa.

В същото време друго проучване от миналата седмица показа, че преобладаващата част от германските избиратели подкрепят провеждането на предсрочни избори. Допитването бе осъществено след вота за Европейски парламент миналия месец, които предизвикаха смут в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел.

Според 52 процента от анкетираните в допитването на базираната във Великобритания международна компания за пазарни проучвания и анализи на данни YouGov са необходими предсрочни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Бе аз четем и на други езици, хем неколко, ама тебе верно трудно те четем. Сигурно, щот нема нищо за четене - от 5 годин само обясняваш кой колко е т ъп и неграмотен, което, честно казано, си е жива скука. А комунизмът и социализмът, дет толкова те плашат, са измислени специално за такива като тебе - да квакат в нета, докато некой им плаща надника. Беше пълно с такива безделници - се с дипломи. И не моеш с камион го вна да им напълниш устата. Имаше един виц от соца, че на соц-България требва да й сложат вместо лъв хипопотам на герба, щот най-точно символизира българина - цел ден лежи до гуша в тинята, само устата му над нея и тя огромна - ше глътне целия свет... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
какво подяволите искаш да кажеш, освен да ни докажеш за пореден път колко функционално неграмотен си ? И понеже нито ти, нито маззен ми разбрахте мисълта (което си е нормално за вас двамата) ще ви го преведа на пенсионерски:Лошите и недалновидни политики (всякви) водят до появата на крайни идеологии/идеи (леви/десни). Това го виждаме днес! Всяка крайност не е добра ... по просто от това не мога, дано сте го разбрали ама надалиСправки в историята колкото искаш, кеф ти гитлер, кеф ти болшевиките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
това само показва колко трудно четеш с разбиране ако не е на руски ... което си е нормално за бивш кадър на АОНСУ ... Путин е обикновен диктатор, другите епитети са измислени от вас... къв консрватор е тоя ? освен че има консерва на раменете си ?Та кои са моите хора? :):) Зелените никога не са били моите хора, глупи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Ся е моментът да се погледнеш колко глупаво и объркано същество си... ;) :lol: Точно твоите хора идват, а ти квичиш на умрело! Ако некой може в Германия да спре Северен поток и да завърти кормилото на политиката директно срещу десния консерватор Путин и да спре милиардите германски инвестиции в Русия, това са зелените кому нета. Ако некой ше прави зелена икономика, демек - в съкратени срокове да остави Германия само на зелен ток, това са те. Съответно - ако некой може да ебемайката на германския бизнес, който се опъва на повелите на "Европа - една държава", пак те - никой друг. Демек - точно зелените червени ше сбъднат мокрите сънища на целата ви *** талибанлиберална агитка тука. Оти ривьеш? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Кух, не си в час.Всички политици, които не харесва дедо Дони и нямат подкрепата на дядя Вова си отиват.Меркел-Шмеркел, неа значка.Виж Дони каресва Ким. И Ким си стои на мястото.Зелените са едно безидейно животно (да за парлама имат някой друг лозунг),но статистически през годините се вижда само едно:продажност.Дори нашенските зелени, като се формираха, бе ясно колко и на кого ще се подложи..А зелените от Еуропската Заедница няма начин да не се подложат на Фашингтон. Други варианти няма открити, няма открити....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 4 години
иде комунизъм и социализъм, и за това трябва да благодарим на сегашните политически елити и тяхната недалновидна политика ... на следващата криза пак подкрепете виновните с парите на невините и после .... ама кво стана !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още