IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия: Петролът може да поевтинее до под 40 долара за барел

Според руския министър на енергетиката Александър Новак има големи рискове от свръхпредлагане

16:46 | 10.06.19 г. 15
<p>
	Халид aл-Фалик и Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Халид aл-Фалик и Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия и Русия, двете страни най-големи производителки на петрол в рамките на ОПЕК+, изразиха загриженост, че спадът в търсенето на петрол може да потопи цените до под 40 долара за барел. Това се случи по време на среща с представители на двете страни в Москва в понеделник, съобщава Bloomberg.

Енергийните министри на двете страни се опитват да изложат общото си виждане за петролния пазар, давайки сигнал, че ще продължат да си сътрудничат, след като изтече срокът на сегашните ограничения в производството в рамките на картела. Русия обаче все още е поела ангажимент за удължаване на сделката, тъй като ситуацията определено не се харесва много на нейните петролни компании.

„Днес има големи рискове от свръхпредлагане“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в руската столица, където разговаря със саудитския си колега. Той обясни още, че двете страни са се съгласили да направят по-задълбочен анализ и да видят как се развиват събитията през юни преди да вземат решение за бъдещата производствена политика на ОПЕК+.

Новак призна, че цена от 40 долара за барел или по-малко не е изключена, ако Русия и Саудитска Арабия и техните партньори от ОПЕК+ не успеят да вземат решение за продължаване на ограниченията в производството. По-рано и руският финансов министър Антон Силуанов предупреди, че подобен сценарий може да прати петрола и под тези нива.

Докато Саудитка Арабия иска да удължи ограниченията за известно време, то Русия не е съвсем на същото мнение, заявявайки, че е в по-добра позиция от близкоизточната страна и може да понесе и по-ниски цени. Двамата министри трябва да се срещнат със своите колеги от ОПЕК+ във Виена през следващите седмици, за да вземат решение за бъдещето на сделката.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид aл Фалик заяви в понеделник, че страните производителки ще се стремят да предотвратят спад в цените под нивото от 40 долара за барел.

„Както двустранно, така и на ниво ОПЕК+ работим, за да предприемем превантивни мерки, за да не позволим този сценарий да се случи“, каза Ал Фалих в Москва.

Суровият петрол сорт Брент поскъпна до ниво от над 63 долара за барел в петък, след като Ал Фалих и Новак дадоха сигнал, че ще продължат да си сътрудничат, въпреки че не поеха конкретни ангажименти.

Цените на петрола се повишиха с 35% през първите четири месеца на годината, след като ОПЕК намали производството си, докато износът на Иран и Венецуела пострада от американските санкции. От тогава обаче петролът е поевтинял с над 10%, тъй като продължаващата търговска война между САЩ и Китай подхранва загрижеността, че търсенето ще намалее.

Въпреки че Русия може да се справи и с по-ниски цени на петрола, руският президент Владимир Путин показва, че не желае да се оттегли от споразумението, което освен всичко друго гарантира политическото му партньорство със Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 4 години
п.п. между другото валутните резерви са с 1 млрд евра нагоре от началото на годината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Само да не стане като: таз година цели проводници, догодина още по-цели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 4 години
И платежния баланс пак на плюс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Тази година $40/барел, догодина $30/барел.За нетни вносители като БГ си е дар от Бога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още