IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши с нови действия, ако не постигне сделка с Китай на срещата на Г-20

От Пекин все още няма потвърждение, че Си Дзинпин ще посети събитието

21:48 | 10.06.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският държавен глава Доналд Тръмп обяви, че е готов да наложи друг кръг от наказателни мита върху вноса на китайски стоки, ако не постигне търговска сделка с китайския президент по време на срещата на Г-20 по-късно този месец, предава Ройтерс.

След като двудневните търговски преговори, които се проведоха през май във Вашингтон, завършиха в задънена улица, Тръмп многократно заяви, че очаква да се срещне с китайския президент Си Дзинпин по време на събитието на 28-29 юни в Осака, Япония. Китай не е потвърдила присъствие на подобна среща.

Миналата седмица Тръмп заяви, че ще реши след събранието представителите на най-големите икономики в света дали да наложи мита върху китайски стоки за поне 300 млрд. долара.

В интервю за CNBC в понеделник Тръмп коментира, че все още смята, че Си ще посети срещата. Запитан дали в сила ще влезе нова серия от американски мита, ако китайският лидер не присъства, Тръмп отговори: “Да. Би могло”.

“Ако не сключим сделка, ще видите скок на митата”, коментира Тръмп пред медията. Той допълни, че има “чудесни отношения” със Си и Пекин иска да сключи сделка със Съединените щати.

Днес Министерството на въшните работи на Китай заяви, че страната е отворена за още търговски преговори с Вашингтон, но няма какво да обяви за потенциалната среща.

Търговското напрежение между Вашингтон и Пекин нарасна значително през май, след като администрацията на Тръмп обвини Китай, че не е изпълнил обещанията си за извършването на структурни икономически промени в рамките на месеците на търговските преговори.

Съединените щати търсят по-големи промени, включително слагането на край на принудителния трансфер на технологии и кражбите на американски търговски тайни. Освен това настояват за ограничаване на субсидиите за китайските държавни предприятия и по-добър достъп на американските фирми на китайския пазар.

На 10 май Тръмп повиши митата на китайски стоки за 200 млрд. долара, а след това предприе стъпки за налагане на мита върху допълнителен китайски внос за 300 млрд. долара. Пекин отговори с повишения на мита на ревизиран списък с американски стоки за 60 млрд. долара.

Освен това американското правителство разгневи Китай, като постави Huawei Technologies в черния си търговски списък, който забранява на американски компании да правят бизнес с китайската фирма, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Ми може и така да стане, ама още е рано да се каже. Едно е сигурно - това ще е брак по сметка и кой ше е булката ше се види чак пред олтара, според това кой е по на зор... ;)И не мога да се сдържа да не споделя некои съображения, както казваше др. Живков:Първо, винаги ме е било малко яд на жените, че когато попаднат на мъж на място, винаги успяват да получат в пъти по-голям кеф от секса...Второ, познавам доста оправни булки, дето успеха да си вземат сичко, квот им требва от успелите си половинки и после да ги наритат голи-боси на улицата да се утешават с шишето...И трето - още помним като дете, как една булка от съседния вход помогна на мъжа си да пребият като куче най-големия гамен в маалата, дето и кварталния беше дигнал ръце от него... Та, зависи и от булката, де... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Никога не съм ти казвал, че сближаване няма или нвма да има. :) Казвал съм ти че това няма да помогне на Русия :) И че в тоя брак.. тя ще е булката :) и съм още по убеден, че ще е така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Аз па сакам пак да питам един стар приятел тука, дето достойно отглежда бизнес и многолюдна челяд и напоследък разреди с участието си в чата, дали още е толкова сигурен, че сближаването на Китай и Русия е бълнуване на склерозирал глу пак...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Агент Ориндж, версия 2 :):) Удри бай Тръмп, тая мачка не е нашата ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 13
Имхотеп
преди 4 години
С бира в ръка ако има пари.По-вероятно да отпива бояришник.Ха-ха-ха-хаааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
метрото на голям американски град....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
"....друг самозванец и претендент с много по-низка култура и имперски методи"1. Този самозванец има нечуван по западните мерки % доверие.2. Разходи се из метрото на някакъв голям град и из това на Москва или Санкт Петербург. Може и само виртуално. И тогава **** лъжлива ми говори за култура. Бил ли ви в Ермитажа? Какво ще противопоставиш?Съвременен шит, наречен авангардно изкуство?3. Имперски методи? А да знаеш, че руският етнос има най-голям % от себе си извън държавата.Те според шшшибаната западна публика не са хора и нямат права. Но това с правата през 1945-та Обединена Европа вече го видя.И янките и техните мюрета да говорят за имперски методи ?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 10
tisia
преди 4 години
....със закани и заплахи може да манипулира зависими хора. Да мечтае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 24
bgMan
преди 4 години
само дето тия дето не искат да лижат на янките ще бъдат принудени да лижат нещо по-мръсно и недостойно на некъв друг самозванец и претендент с много по-низка култура и имперски методи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Така се цепи светът на 2 лагера:- На янките и тия де им лижат.- На тия, де не искат да лижат.Добре дошли във (все още) Втората Студена Война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още