IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязков: Ще настояваме за ново разглеждане на пакет "Мобилност "

Сред причините за решението е институционалната несигурност около избор на председател на комисията

22:25 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще настоява за ново разглеждане на Пакета "Мобилност I" в Европейския парламент. (ЕП). Това обяви на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след координационна среща днес в министерството с част от новоизбраните български евродепутати, както и с представители на превозвачите.

"Имаме пълен консенсус в националната позиция по отношение подхода на правителството, на евродепутатите и на индустрията за оптимизиране на досиетата, свързани с Пакета мобилност", посочи министърът. По думите му това се налага, защото в момента имаме институционална несигурност относно избора на председател на Комисията, на Европейския парламент, на транспортната комисия, както и на докладчици по две от съществените досиета в транспортната комисия, поради това, че двама от тях вече не са евродепутати.

Настояваме отново на първо четене да бъде разгледано законодателното предложение по отделните досиета, за което ще направим всичко необходимо. В рамките на Съвета ще търсим подкрепа и от други държави членки на ЕС, за да бъде разширена групата на единомислещите, посочи министър Желязков.

Той каза още, че в края на юли сме поискали среща с новото председателството на Европейския парламент и транспортната комисия, ако към този момент имаме новоизбрани председатели.

Евродепутатът Андрей Новаков смята, че преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП. Подкрепата си към министъра по въпроса изразиха и всички останали от присъстващите евродепутати.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още