IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документ с насоки предупреждава за опасност при износа на Япония

Появата на външни рискове може да прекрати икономическото възстановяване на островната държава

11:19 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Японското правителство е готово да увеличи данъка върху продажбите, което беше планирано да се случи през октомври тази година, като в същото време се подготвя да предприеме стъпки към гъвкава макроикономическа политика, в случай, че рисковете за икономиката се осъществят, съобщава Ройтерс, цитирайки проектен документ с политически насоки. 

Въпросният документ, който официално трябва да бъде одобрен от кабинета на министър-председателя Шиндзо Абе по-късно този месец, също подчертава, че правителството ще използва „всички политически инструменти“, за да помогне на японската икономика, която е трета по големина в света, да задържи тенденцията на възстановяване.

Средногодишните насоки подчертават баланса, който кабинетът на Абе трябва да постигне по пътя за осъществяване на икономически растеж и финансови реформи, в момент, когато засилващата се търговска война между САЩ и Китай и забавянето на растежа на глобалната икономика заплашват да подкопаят разчитащата на износа японска икономика.

„Внимателно трябва да наблюдаваме външните развития, включително и търговските въпроси, като износът и производството показват слабост въпреки постепенното възстановяване, което се вижда в икономиката на Япония“, се посочва още в документа.

Ако се появят външни рискове, това може да доведе до прекратяване на икономическото възстановяване на островната страна.

По отношение на паричната политика, проектът с насоки показва, че правителството очаква от Японската централна банка да насърчи облекчаването, за да постигне целта по отношение на нивото на инфлацията от 2% възможно най-скоро.

В понеделник стана ясно, че икономиката на Япония е нараснала с годишен темп от 2,2 на сто в периода януари-март, отбелязвайки второ поредно тримесечие на растеж въпреки слабите потребителски разходи.

Капиталовите разходи са нараснали с 0,3 на сто на тримесечна основа, постигайки обрат спрямо първоначалните данни за свиване с 0,3 на сто след растежа с 2,7 на сто в периода октомври-декември.

Частното потребление, което допринася за около 60 процента от икономическия растеж, се е понижило с 0,1 на сто, оставайки без промяна спрямо предварителните стойности. През предходното тримесечие показателят се повиши с 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още