IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Фед да не влива ликвидност директно към хората?

При следващата криза, вместо да отпуска средства на банките, Федералният резерв може да завери сметката на всеки американец

09:31 | 15.06.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Федералният резерв, който изглежда доволен, че икономиката е близо до 2% инфлация и пълна заетост, прави преглед на своите стратегии и инструменти.

Може би централната банка трябва да обмисли някои радикални опции, като например да позволи на обикновените хора да откриват сметки при нея, в които тя да влива ликвидност, когато прецени, че икономиката има нужда от подкрепа, пише за MarketWatch Питър Мориси, професор по икономика в Университета на Мериленд.

В исторически план, когато икономиката се забави, Фед намалява междубанковата лихва, което се пренася върху всички ставки – от краткосрочните кредити през 10-годишните и 30-годишните ДЦК до корпоративнтие облигации и ипотечните заеми.

Освен купуването и продаването на ДЦК с цел контролиране на междубанковата лихва, Фед определя и ставката, по която плаща на банките за техните депозити при себе си. Понастоящем банките получават 2,35% по тези сметки, въпреки че плащат на своите депозанти по-малко от 0,2%.

Междубанковата лихва, която Фед смята за неутрална (т.е. нито подпомага инфлацията, нито забавя икономическата активност) спадна. Преди финансовата криза централната банка повиши тази лихва до 5,25%, но едва ли ще се върне към тези нива, въпреки рекордно ниската безработица.

В момента целевият диапазон е 2,25-2,50%, като Фед няма много пространство за понижение, ако икономиката се забави. Това е най-убедителната причина за прегледа на нейните стратегии.

Нещо повече, дългосрочните лихви по ДЦК, както и ставките по корпоративните облигации за финансиране на големи инвестиционни проекти и по жилищните ипотечни заеми вече не се променят заедно с междубанковата лихва, както го правеха в миналото.

Когато Бен Бернанке повиши междубанковата лихва в периода 2004-2006 г., дългосрочните лихви по ДЦК едва помръднаха. А когато Фед вдигна лихвата четири пъти през 2018 г., ставката по 30-годишните ипотечни облигации първоначално също се увеличи, но след това спадна.

Глобално бизнесът все повече работи в долари, дори когато не участват американци. Доларовият дял на трансграничното дългово финансиране скочи до 62%, като около 40% от международната търговия е в долари.

Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 4 години
нЕмаа се пУашите.....https://***.zerohedge.com/news/2019-05-01/minsky-moment-starting-2024-all-us-debt-issuance-will-be-used-pay-interest-debt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Tisafarn
преди 4 години
Кога на номенклатура и апаратчици им е пукало за хората. Незнам дали осъзнавате, но в САЩ са на централно планиране....свободен пазар сигурно има само в Сомалия и подобни места!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 4 години
Ми щот системата е направена от евреи за евреи, не от евреи за хората....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
ми убуу нека даже да вземе от банките и да разава на ората и като го видим тек тагай ше им повервам ..... на тоя дет му идват такива хвърчати идеи банкерчетата ше го сложат в чувала ми се струва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 4 години
защото хората при новия неофашизъм не са важни, важни са богатите хора, тези с идеите, те се приемат за по-важни и за по-умни и за новите водачи на раята! *** всеки се знае че има, ум не всеки! А прияините да се стига до тук не са им важни"дава се на коня, за да има за врабците" е стратегията за развитие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Към хората , по-точно към един човек , който да изкупи кайската икономика и всичко да свърши . Не усещате ли , че има нещо грешно в начина ви на мислене .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
ДХДО
преди 4 години
Мда ... човек както и да се върти, седалището му все отзад си остава...Така познатата ни икономическа система се движи само от :А) кредитно стимулираното потребление, а то няма и как да е друго, заради относително ниската стойност на прекия човешки труд в крайния продукт и от там сериозния разрив между покупателния капацитет на съвкупния трудов доход, спрямо себестойността на икономическия продукт (съвкупността от произведените стоки и услуги); Б) Частни инвестиции, които са функция от очакванията за кредитно стимулираното потребление иВ) Държавни разходи... върти го, сучи го, ограничения инструментариум за поддържане икономиката на апаратно дишане, е съставен все от мерки , коя-от-коя по- и най-пазарни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
rover
преди 4 години
Дайте пари на хората, другари...каза другарят Терпешев. И каква е разликата между неукия *** от зората на социализма и учения икономист от 21 век. И каква е разликата между финландския експеримент и безплатното саниране у нас? Дайте пари на хората... Но знайте, че колкото и да им дадете, все няма да им стигнат и простият ще е вечно гладен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
scott
преди 4 години
муахахахахахахахахахахахахаха!се едно казвате във ваймарската република: да напечатаме още пари и да ги дадем на хората, че да си покриват дълговете. Нищо, че има хиперинфлация.....ПЪТЯ НА ТЪРГОВЕЦА КЕ ИЗЧЕРПИ. ИДВА ПЪТЯ НА ВОИНА. ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ СА ВПЕРЕНИ В ОЧАКВАНЕ НА РЕШЕНИАТА НА ФЕД. АК 47 всегда в цене. Пэк и забава има. Кво значение, че си кристиан лагард и искаш нещо да правиш. немаш шести американски фрот да го наложи. Фед ше е фактор отново чак след тратата световна, може би. Твърде много лъжи за твърде много време. натежаха о прекалена сложнос. АК47 опростява нещата да притежатела му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
ss_sgp
преди 4 години
и как ще е безсмислено като някои взимат по $100млн бонуси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още