IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Структурните проблеми в еврозоната са заради липса на инвестиции*

Спестяванията не се трансформират в инвестиции, посочи подуправителят на БНБ на форума на Клуб Investor „Банки и финанси“

13:59 | 11.06.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Структурните проблеми продължат да влияят на процесите на икономиката на Европа и могат да я изведат на нова траектория, като това важи и за еврозоната. За размисъл е въпросът как да се създаде механизъм заради потиснатия растеж“, зaяви подуправителят на БНБ Калин Христов при откриването на форума на Клуб Investor „Банки и финанси“, на който се дискутира темата за структурните слабости в икономиките на ЕС в резултат на паричната политика.

При тези структурни проблеми в еврозоната няма как да се стремиш към нея, предупреди ръководителят на Управление „Емисионно“, като за пример даде Дания и Швеция, които не го правят, въпреки че могат да влязат веднага.

Калин Христов е категоричен, че данъчната структура на Европа трябва да е следствие от растежа, инвестиции и производство. Големият въпрос в ЕС сега е фискалната децентрализация, добави централният банкер и прогнозира, че еврозоната ще еволюира. 

Десетилетие след глобалната банкова криза все още има критични точки в еволюцията на финансовата индустрия, пояснява Христов.

„Спестяванията не се трансформират в инвестиции“, категоричен е Христов и потвърди, че това е най-големият проблем и това са структурно слабите страни на еврозоната.

„Банковото възстановяване след кризата след фалита на Lehmon Brothers продължава бавно. Икономиката се движи от потребление и износ, а не от инвестиции и това продължава до днес“, посочи Христов и припомни, че след 2014 г. е имало масиран стимул на лихвената политика.

„Тъкмо мислихме, че ще има икономически растеж , но през март има забавяне, а от миналата седмица пак се заговори нови количествени стимули“, информира той и дори нарече паричната политика „импотентна“.

Според него в България се наблюдава същата динамика и приспособяване към същата структура - потребление и износ, но няма инвестиции.

Процентите ще останат ниски за много дълго време.

„Какво става с частните инвестиции“, риторично попита подуправителят на БНБ. Не знаем как те растат. До 2016 г. те бяха с отрицателен знак и после отчетоха слаб ръст", посочи в анализа си подуправителят на централната банка.

Христов напомни, че ниските лихвени равнища стимулират потреблението, но не и бизнеса. 

"Времената на нулевите лихви няма да свършат скоро. Процентите ще останат ниски за много дълго време,  заяви подуправителят на БНБ. –Структурните проблеми в европейската икономика водят до този ефект с много ниски лихвени равнища. Дали практически е възможно при такива условия паричната политика да спаси еврозоната с очакванията да се стимулира растежа?" Калин Христов заяви, че това няма да се случи.

По думите му всяка икономика има равновесно ниво и колкото е по-старо населението, повече спестява.

„Ако икономиката има ниска производителност, лоша образователна система, неефективна администрация, това създава проблеми за растежа“, обясни банкерът и предупреди, че ако това продължи, означава, че „никой не е разбрал какво се случва през последните години“.

При отрицателните лихви в банките за бизнеса, които са реално данък богатство, все по-трудно ще става да се убедят избирателите в Европа, че те са необходими.

„Има структурни причини дали Европа ще понесе ниска раждаемост и свиване на работната сила. Инвеститорите ще са много предпазливи, преди да правят инвестиции“, анализира ситуацията в момента Христов и обясни, че за България този ефект е умножен, защото е усилен от миграцията и образователната система.

„Най-добрите ученици отиват да се образоват в престижни университети и остават на работа в чуждите страни. С 90 хиляди се свива броят на нашите работници всяка година. Проблем е, че в образователната структура голяма част от от населението не ходи на училище и не се интегрира. Този структурен проблем е много голям заради тренда на миграцията и тези, които работят, трябва да спестяват повече заради дизайна на нашата обществена здравна система, където трябват повече спестявания, защото винаги трябва да се доплаща“, потвърди Христов.

Той подчерта предимствата на нашата икономика с ниската публична задлъжнялост и ниския публичен дълг. „Те са предимство, но трябва да се изчистят структурните проблеми – свързани с ниска раждаемост и образование“, съветва Христов.

Той смята, че има и друг структурен фактор в банковата система, който може да се промени, но сега я потиска. Той е свързан със свръхрегулацията на банките – сега те инвестират в по-нискорискови активи, което сваля доходността. Банковата система става по-малко рискова, което я прави неконкурентна.

Подуправителят прогнозира, че нетният марж ще остане на по-ниско ниво, инвестициите също ще са на по-ниско ниво и ще продължи тенденцията да се стимулира потреблението.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

*Материалът е актуализиран към 18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 5
Kikaha2
преди 4 години
парадоксалното е, че може да е за добро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
s3
преди 4 години
Защо са ни нови инвестициите, ако няма къде да се пласират техните продукти? Инвестициите не са самоцел, те по-скоро са средство. Ако тях ги няма, значи най-вероятно няма нужда от тях. Целта на инвестициите е производство, с което да се задоволят нуждите на хората, т.е. на търсенето. Ако търсенето е задоволено за нивото на доходите на народонаселението, то няма нужда от нови инвестиции. А банките ни са в отлично състояние, БНБ редовно го потвърждава и не трябва да се съмняваме в това за да не клатим стабилитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Добре де, Петя - "Парадокс европейски..." За една буква нема да обръщаме маси, ся.... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Тука май никой не е прочел статията, а най-важното в нея е един факт, който на никого не му се коментира - че икономиката на Еврозоната е на изкуствено дишане и светлина в тунела се не види в близко бъдеще. Парадокс *** - светлина нема, а зеленина колко ти душа сака - сичко зеленясало. И само байраци с цветовете на дъгата се развеват на държавно ниво... А никой не се сеща да почне да продава поне хлорофил, щот мераклиите по земните кълбета да купуват европейски знаменца в цветовете на дъгата нещо са кът и все повече намаляват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
оффф, много неграмотно си го написал ... и ти уших един минус по грешка :):)чак на третото четене ти се разбира иронията, която по принцип не ползваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Ха ха ...Ей лоши банкери,,ние искаме пък те не искат.Да им издърпаме ли ушите ?И не само на тях ами и на лошите министри на Холандия дето ни обвиняват в туй нещо корупцията която е като дух,само се говори за нея,иначе не съществува реално.Какво ще кажеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 18
lyusien
преди 4 години
Имах си аз Сигурно има причина за забавянето и тя е само във Б Н Б Те просто не искат да сме във Еврозоната и контрола на банките да бъде поет от Е Ц Б Защо поне не са подали молба те и финансовия министър да знаят от Е Ц Б че искаме да влезем в Чакалнята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Калинчо,нали чу какво каза Холандския външен министър? -Няма ли вкарани висши политици в панделата, ни Шенген ни Европейски съюз ще види България.Колкото за лихвените политики,обясни на българския народ че пазара на жилищни имоти не е казино,както спомена и германския президент.Надухте звверски цените на жилищата за пореден път след 2008 *** година в стремежа си за лесни печалби,но и този път клона ще се счупи силно и болезнено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 2
petyob
преди 4 години
Ей, стига си дрънкал глупости, а кажи за прегледа на активите на банките ли има проблем, че няма да влизаме в чакалнята!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още