IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Войната на Тръмп с Huawei рискува да разруши технологичния свят

Властите в Русия защитиха проекта си за "суверенен интернет"

20:14 | 11.06.19 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Битката на администрацията на Доналд Тръмп срещу китайската Huawei Technologies оправдава решението на Русия да изгради „суверенен интернет“, за да защити вътрешната си мрежа от външни заплахи, твърди вицепремиерът Максим Акимов

"Това, което САЩ правят в момента – те разрушават този свят“, коментира Акимов, който съблюдава телекомуникациите, транспорта и дигиталната икономика в Русия, в рамките на интервю от 7 юни на Международния икономически форум в Санкт Петербург. „Шрапнелът обаче ще засегне всички“, посочва той.

Нападението срещу Huawei показа, че „едностранните недружелюбни действия на страните могат да имат фатални последици“, твърди Акимов. По думите му суверенният интернет има за цел да „предотврати хаоса“, ако руската мрежа е отрязана отвън, а не е опит страната да се изолира от външния свят.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави Huawei в черния търговски списък на страната, с което прекрати доставките ѝ на американски компоненти, от които най-голямата китайска технологична компания се нуждае, за да произвежда смартфоните и мрежовото си оборудване. Правителството на Съединените щати същевременно притиска своите съюзници, включително Франция и Великобритания, да изключат Huawei от своите 5G мрежи заради заплахи за националната сигурност.

От своя страна, руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин миналата седмица наблюдаваха подписването на споразумение между Huawei и най-големия руски телеком. Китайският играч ще работи с Mobile TeleSystems по старта на пилотни 5G зони в Русия.

Китайската „възможност“

Въпреки че Съединените щати смятат Китай за риск за сигурността, Русия я вижда „не като заплаха, а като голяма възможност“, посочва Акимов. Huawei ще бъде включена в изграждането на 5G мрежата на Русия, която може да струва 500 млрд. рубли (7,7 млрд. долара) и ще отнеме две години да бъде създадена, твърди той. 5G мрежата трябва да бъде споделена от четирите големи телекомуникационни оператора в Русия и няма да бъде контролирана от една компания, допълва Акимов.

Руският закон за „суверенния интернет“, който влезе в сила миналия месец, предизвика вълна от критики, включително, че е опит за копиране на китайската Great Firewall и е опит за ограничаване на достъпа до информация. Критиците обвиниха Кремъл, че се опитва да цензурира част от активистите, които открито изразяват мнението си онлайн, а същевременно общественото доверие в Путин спада заради засилването на икономическите проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 8 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
ABBA обясних ти в други теми,че китайците нямат файда да продават доларите. Ако го направят ще инжектират нитро в американската икономика.Веднага стоките им ще станат конкурентни. Ти не си в час обаче,че Китай от 15 години държи евтин юана като купуват долари за да изнася здраво и САЩ са против това. Ще мислиш малко самостоятелно преди да пишеш каквото ти спуснат. Опитай да имаш собствено мнение. Не руско,американско,турско. България на първо място както казва другаря Тръмп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
До ABBA: Виждал съм асемблера много преди тебе вероятно преди повече от 35 години. И да мога да събера 1+1 не е трудно цяла *** хапка съм писъл.И най-ниското ниво преди асемблера е машинен език. Например асемблер LDA #8 ще заредиш акумолатора с числото 8, представено на машинен език за процесор 6502 би било A9 02 :). Така,че лесно мога да използвам и двата регистъра също.... Но съм независим не ме интересува нито Русия нито САЩ. Важна е България и защо телевизор София не се прави тук а купуваме само китайски глупости ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 12
bgMan
преди 4 години
Хич не си придавай важност. Програмист няма време за губене по форумите.Щом по цял ден си губиш времето в празни приказки ми е много ясно къв си и от кой руски гранд ти плащат да плещиш глупости и неверни неща. Познавам още няколко такива като теб дето или ги мързи да работят като всички останали или просто не стават за нищо друго и се опитват да преживяват с писането на русофилски коментари. Ама егати и мизерниците дето сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Абата, да не са ти сменили бръмбарите!?!Нещо ми се струваш поумнел!!! Научил си нови думи!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Ама пробвайте си де,пропагандаторите никога не трябва да губят идеологическият си устрем и комсомолски плам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Чай, с'я.Ти виждал ли си в живота си микроасемблер?И кога?Аз да. И знам колко е трудно на микроасемблер (за това което говориш) да събереш 1 + 1 и да складираш някъде 2.Тия неща и за теб са висш пилотаж, за Стоенчу и отчасти за мен.Ако търсите под вола теле, сещате се какво там се намира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 6
bgMan
преди 4 години
Процесорите не работят директно на асемблер, той е просто език от ниско ниво. Процесорите работят единствено на бинарен код ама това няма как да се знае от колхозници, които могат единствено да повтарят спусната отгоре дезинформации в полза на Русия. На теб самия ти е тъмна Индия но иначе винаги акъл даваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
"Това не са неща за китайци и руснаци. повярвай ми "Ако извадиш чужденците от Силиконовата долина, там ще е пълна скръб, повярвай ми.П.п. Силиконова е по-реалистично от Силициева :)Нали 1-вото повече харесва на журналята. Планета Пайнер просто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
"Ти *** ли си бе, асамблери??? 2019 година асамблери, б'ахти простафела."Стуенчо, CPU-тата всички до един работят на асемблер!А как идва до тях тоя асемблер ти е тъмна Индия, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 4 години
Ха , те много страни , хора , компании и т.н. се пробваха да напишат ОС във времето ама нящо не се получава . Успех на китайците в поредната проба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още