IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Войната на Тръмп с Huawei рискува да разруши технологичния свят

Властите в Русия защитиха проекта си за "суверенен интернет"

20:14 | 11.06.19 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Битката на администрацията на Доналд Тръмп срещу китайската Huawei Technologies оправдава решението на Русия да изгради „суверенен интернет“, за да защити вътрешната си мрежа от външни заплахи, твърди вицепремиерът Максим Акимов

"Това, което САЩ правят в момента – те разрушават този свят“, коментира Акимов, който съблюдава телекомуникациите, транспорта и дигиталната икономика в Русия, в рамките на интервю от 7 юни на Международния икономически форум в Санкт Петербург. „Шрапнелът обаче ще засегне всички“, посочва той.

Нападението срещу Huawei показа, че „едностранните недружелюбни действия на страните могат да имат фатални последици“, твърди Акимов. По думите му суверенният интернет има за цел да „предотврати хаоса“, ако руската мрежа е отрязана отвън, а не е опит страната да се изолира от външния свят.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави Huawei в черния търговски списък на страната, с което прекрати доставките ѝ на американски компоненти, от които най-голямата китайска технологична компания се нуждае, за да произвежда смартфоните и мрежовото си оборудване. Правителството на Съединените щати същевременно притиска своите съюзници, включително Франция и Великобритания, да изключат Huawei от своите 5G мрежи заради заплахи за националната сигурност.

От своя страна, руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин миналата седмица наблюдаваха подписването на споразумение между Huawei и най-големия руски телеком. Китайският играч ще работи с Mobile TeleSystems по старта на пилотни 5G зони в Русия.

Китайската „възможност“

Въпреки че Съединените щати смятат Китай за риск за сигурността, Русия я вижда „не като заплаха, а като голяма възможност“, посочва Акимов. Huawei ще бъде включена в изграждането на 5G мрежата на Русия, която може да струва 500 млрд. рубли (7,7 млрд. долара) и ще отнеме две години да бъде създадена, твърди той. 5G мрежата трябва да бъде споделена от четирите големи телекомуникационни оператора в Русия и няма да бъде контролирана от една компания, допълва Акимов.

Руският закон за „суверенния интернет“, който влезе в сила миналия месец, предизвика вълна от критики, включително, че е опит за копиране на китайската Great Firewall и е опит за ограничаване на достъпа до информация. Критиците обвиниха Кремъл, че се опитва да цензурира част от активистите, които открито изразяват мнението си онлайн, а същевременно общественото доверие в Путин спада заради засилването на икономическите проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 7
markov
преди 4 години
Андройд на практика е дистрибуция на базата на Луникс. китайците ще направят също дистрибуция на Луникс, приложенията ще вървят защото основата е същата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Шах и мат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 6
Jazabel
преди 4 години
Всички програми за андроид по думите на китайците тръгват на тяхната система .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Когато големите си бият шамари, все се намира някой фъстък да скача между тях И да вика: -Ей тук съм! Тук съм! Да не набиете и мен!И накрая си тръгва със зачервени бузи!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Искаш да кажеш, че има масов салам без нитрат (който в храносмилателният тракт става нитрид, демек канцерогенен) ?Не верувам, ич биля!"САЩ и Китай са една страна-две системи."Абсолютно, но до момента, до който китайците са навити да колекционират зелени хартийки с холивудско покритие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Така да си дойдем на думата, САЩ и Китай са една страна-две системи. Кога ще го осмислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Препоръчвам ти салам Маджар-ов -20 лв за кг, луканка Маджар-ов 35 лв кг, сирене Маджар-ов 14 лв за кг, кашкавал Маджар-ов 19 лв кг. Не съм богат човек, но мога да си ги позволя и ти гарантирам че си заслужават парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
tisia
преди 4 години
...Стояне Петров, явно кукувица ти е изпила мозъка. Нямаш никаква представа до какво ниво са стигнали китайците. Сбогувай се с твоята Америка защото утре тя вече няма да е същата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
"...значение имат приложенията реализирани за нея. На Андроид са над милиард."През соц-а имахме 2 вида салам, и 2-та ставаха за ядене. Сега има стотици - и нито един не става за ядене. За масовите салами иде реч.Какво ме интересуват "милиард" приложения, като на мен са ми нужни 1 шепа. И то гарантирано без BACK DOOR. За другото си има компютри.Само маняци и иддиоти могат да си вадят ката ден дзъркелите на малко екранче. Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
С йероглифи ли ще е написана??? Извън рамките на шегата операционната система няма значение, значение имат приложенията реализирани за нея. На Андроид са над милиард. Според мен, за да им стане конкурент китайското правителство ще трябва да задължи всеки китаец, да напише или заплати написването на едно приложение на новата ОС. Нова културна(технологична) революция? Хунвейбини??? Хуавейбини????? Майкрософт не можа да се наложи на Гугъл, та някакви първопроходци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още